vtbkultuur Kalmthout

Kalmthout

 Welkom op de website van  vtbKultuur Kalmthout.

vtbKultuur Kalmthout wordt 85 jaar en vtbKultuur Nationaal 100 in 2022.

Dubbel feest en een NIEUWE NAAM  vanaf 29 JANUARI 

Ontstaan van vtbKultuur Nationaal.

Een blik op onze geschiedenis 

In 2022 blaast vtbKultuur 100 verjaardagskaarsen uit. De Vlaamse Toeristenbond (VTB) werd immers op 29 januari 1922 in Antwerpen opgericht als onafhankelijke, niet-partijgebonden, toeristische vereniging. Het doel van de vereniging was om het toerisme bij de Vlamingen te bevorderen, het reizen in het Vlaamse land te promoten en de algemene culturele belangen van het Vlaamse volk te behartigen. Van bij het begin had VTB het vzw-statuut.

VTB nam een snelle start en telde begin 1924 al 10.000 leden en 58 afdelingen. VTB stond ook aan de wieg van diverse andere bloeiende organisaties zoals de Vlaamse Vereniging voor Watertoerisme (1931), het Verbond voor Heemkunde (1941), de Vlaamse Kampeertoeristen (1948), de Simon Stevinstichting (1965), de Vlaamse Speleologenvereniging (1971), de Vlaamse Wandelaarsbond (1971) en het Reis- en opleidingscentrum ROC (1987).

Met de uitgave van verschillende publicaties, waaronder de bekende Gids voor Vlaanderen (eerste publicatie in 1957), zorgde VTB bovendien voor een ruime sensibilisering van de Vlamingen voor het behoud van het Vlaamse culturele erfgoed. Daarnaast werden overal in Vlaanderen kleine monumenten, gedenkplaten en rustbanken geplaatst, als eerbetoon aan bekende Vlamingen.

Organisatorisch sterk aanleunend bij VTB, werd in het najaar van 1924 de Vlaamse Automobielbond, later gewijzigd in Vlaamse Automobilistenbond (VAB) opgericht. VTB-VAB was geboren. In 1953 startte de organisatie met een uniek initiatief: de vrijwillige hulp op de weg. Hieruit groeide later de professionele pechverhelpingsdienst ‘Wacht op de Weg’, die vanaf 1968 overal in Vlaanderen dag en nacht ter beschikking staat van de automobilist.

Al in 1930 startte VTB-VAB met een afdeling privéreizen. Arbeiders en burgers uit de middenklasse konden dankzij VTB-VAB deelnemen aan groepsreizen of op eigen houtje op reis gaan. De reisafdeling kende vooral in de jaren zestig een sterke groei. De VTB-groepsreizen met Vlaamse begeleiding werden een begrip inzake kwaliteitsreizen.

Bij de ingrijpende herstructurering die de organisatie in de jaren tachtig doormaakte, werden de commerciële activiteiten van VTB-VAB in een vennootschapsvorm ondergebracht. VAB nv ging als mobiliteitsorganisatie vanaf dan een eigen weg op. Op het einde van de twintigste eeuw ging ook VTB-VAB-reizen een eigen weg op: het werd verkocht aan de groep TUI.

Vanaf de jaren negentig spitste VTB-VAB vzw zich exclusief toe op haar werking als sociaal-culturele vereniging. In 2008 kreeg de vereniging de naam vtbKultuur. Vandaag zijn we een erkende sociaal-culturele organisatie in Vlaanderen, met 145 vrijwilligersgroepen verspreid over Vlaanderen en Brussel. 

VTBKULTUUR KALMTHOUT is gestart in september 1937 .

Via deze ling ga je terug in de tijd met dank aan Wim Kuyps voor de montage.

https://youtu.be/9uXeW8CtofI

Met een naamsverandering op komst zullen onze krachtlijnen van onze organisatie onveranderd blijven.

Een waaier van  diverse culturele aanbiedingen blijven we jullie aanbieden met al onze afdelingen.

 Wil je weten wie we zijn klik dan even op deze link : https://www.vtbkultuur.be/kalmthout/Bestuur

 Nieuwsgierig naar ons programma klik dan op deze link:  https://www.vtbkultuur.be/kalmthout/activiteiten

Overtuigd en het is helemaal je ding laat het ons weten door gewoonweg op deze link te klikken : https://www.vtbkultuur.be/kalmthout/contact en je in te schrijven via de nieuwsbrief.

Elke maand zal je via deze weg op hoogte blijven van onze activiteiten.

 Om lid te worden voor € 20 met een vtbKultuur pas kan je inschrijven via deze link : https://www.vtbkultuur.be/kalmthout/word-lid

Door de corona perikelen zijn we zoals vele anderen in de evenementen- en cultuursector verplicht om onze programmatie aan te passen.

Daarom hou je best onze website en nieuwsbrieven goed in de gaten. Maandelijks houden we een update van eventuele  wijzigingen en nieuwe data voor onze evenementen.

 

Misschien tot binnenkort.

Clara,Danielle, Victor en ,Louisa,Friedel en Alain

 

nieuws

Nieuws

<
>
x