vtbkultuur Zutendaal

Zutendaal

Wandeling KLUIS VAN VRIJHERN

13 oktober 2019

Wandeling Kluis van Vrijhern

Datum: 13/10/2019
Uur: 13:30
Uur van samenkomst: 13:30
Plaats: Parking Vijverplein
Adres: Vijverplein , 3690 Zutendaal
Plaats van bijeenkomst: parking Vijverplein
Type: Wandeling of fietstocht

13 oktober 2019

Wandeling Kluis van Vrijhern

 

Plaats  en  uur  van  samenkomst:

We vertrekken aan het Vijverplein om 13.30 uur. De wandeling vertrekt om 14 uur aan de Lorettenweg in Riksingen (deelgemeente van Tongeren).

Hoe bereiken we de vertrekplaats: Vertrek Vijverplein, richting Munsterbilzen via nieuwe brug. Eerste lichten Munsterbilzen linksaf tot rotonde. Oversteken = Aldenbiesensingel. Passeer het kruispunt en op het einde van deze vierbaansweg, rechtsaf richting Hoeselt. Kruispunt Hoeselt rechtdoor richting Tongeren en volg verder deze Tongersesteenweg (N730) vanaf kruispunt Hoeselt tot rechts het bord “Kluis van Vrijhern”, rechtsaf = Sint Annastraat. Neem dan de tweede weg rechts = Lorettenweg, waar we kunnen parkeren. Deze parking is bestemd voor de bezoekers van de kluis Vrijhern.

Afstand en tijdsduur  van  de  wandeling:  We wandelen 8,2 km. met een goede wandelschoen.

Wandelleiding: Wies Vangronsveld en Zofia Katarzynski

Parcours: licht glooiend, met één iets steilere helling.

De wandeling

Al in de 17e eeuw vestigde zich de eerste kluizenaar, Jacobus van den Brouck, in de kluis van Vrijhern. Hij leidde een hard en sober leven maar gaf ook onderwijs aan arme kinderen en verzorgde de zieken in tijden van een epidemie. De aangebouwde “Loretokapel” uit de 18e eeuw is een exacte kopie van de Italiaanse bedevaartskapel in Loreto. De kluis is nog steeds een druk bezocht bedevaartsoord.

Een wandeling in vochtig Haspengouw staat steeds garant voor een gevarieerd landschap met bossen, boomgaarden, akkers, weiden, holle wegen en houtkanten. Niet twijfelen, een échte aanrader!

 

<
>
x