vtbkultuur Zutendaal

Zutendaal

Wandeling in Peer

Zondag 24 november 2019

WANDELEN IN PEER

Datum: 24/11/2019
Uur: 13:15
Uur van samenkomst: 13:15
Plaats: Parking Vijverplein
Adres: Vijverplein , 3690 Zutendaal
Plaats van bijeenkomst: parking Vijverplein
Type: Wandeling of fietstocht

Zondag 24 november 2019

WANDELEN IN PEER

 

Plaats  en  uur  van  samenkomst:

Vertrek: parking Vijverplein Zutendaal om 13.15 uur. De wandeling vertrekt om 14.00 uur op de parking tegenover het politiekantoor,   Armand Preud'hommeplein.

Hoe geraken we er: Na een rit van ongeveer 35 minuten bereiken we de stad Peer.

Wandelbegeleiding: Yves en Marc

De reisweg : vertrek Vijverplein Zutendaal richting Wiemesmeer, voorbij het golfhotel richting Waterschei. We rijden rechtdoor naar de Bascule (rechts Chinees restaurant). Aan de verkeerslichten rijden we rechtdoor richting voetbalplein Racing Genk. Aan de rotonde links tot aan de volgende verkeerslichten en dan rechts de Torenlaan volgen tot aan de rotonde en dan rechtdoor. Deze weg blijven volgen (door het centrum van Meeuwen) tot aan de verkeerslichten. Daar naar links en na 100 meter onmiddellijk rechts. De weg blijven volgen, eerste rotonde  rechtdoor tot de volgende rotonde. De derde afrit nemen Peer centrum. Einde centrum naar links en daar bevindt zich de parking aan het Armand Preud’homme plein.

De naam Peer werd voor het eerst vermeld in het Liber Aureus, waarin mogelijk een document uit 725 is overgeschreven, waarin de Heilige Willibrord zijn testament opmaakt. Peer komt daarin voor als Pedero. Latere schrijfwijzen zijn Pirgus (1135) en Pyra (1178). Dit is afkomstig van pirgus (betekent verharde weg). Andere bronnen geven dan weer aan dat de naam afkomstig zou zijn van Perre of Parre, wat "omheinde plaats" betekent.

De gietijzeren stadspomp, uit 1845, vervaardigd door de Forges et Fonderies de la Campine te Herentals en gekroond door een vergulde peer. De Markt (voorheen: Dries), een driehoekig plein, waarop zich de stadspomp en de kiosk bevindt. Tot 1767 was hier een poel die als wasplaats en drenkplaats voor het vee diende. In 1995 werden hier fonteinen aangebracht. 

Afstand en tijdsduur  van  de  wandeling:

Deze pittige wandeling van 7,5 km. verwacht dat we stevige wandelschoenen dragen. Gezien de periode is het tevens aangeraden de gepaste kledij te dragen.

We vertrekken in het centrum en gaan langs de velden, over de Dommel,  via de wandelpaden en brugjes  het voor ons onbekende Peer verkennen.
Onderweg stuiten we op een oude watermolen. De eigenaar, de heer Gerits,  zal, indien mogelijk  ons wat meer vertellen over deze molen in de Molhemstraat. Daar zal ook de drankwagen staan. Na de wandeling zullen we zoals gewoonlijk afspreken waar we wat kunnen napraten.

 

<
>
x