Cultuursmakers

Zutendaal

Wandeling in Neeroeteren met bezoek aan de Sint Lambertuskerk

Samenkomst: Vijverplein om 14 uur

Vertrek wandeling: 14 u 40 FC Neeroeteren, De Borg, Borglaan

Afstand +- 8 km.

Schoeisel: Degelijke wandelschoenen

Datum: 28/07/2019
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 14:00
Plaats: Vijverplein Zutendaal
Plaats van bijeenkomst: Vijverplein Zutendaal
Type: Wandeling of fietstocht

Zondag 28 juli 2019

WANDELEN IN NEEROETEREN MET BEZOEK AAN DE SINT LAMBERTUSKERK

Samenkomst : Vijverplein om 14 uur.

Vertrek wandeling : 14.40 uur  F.C. Neeroeteren, De Borg, Borglaan.

Afstand : +- 8 km.

Wandelleiding : Rose en Maurice – René en Zofia.

Schoeisel : Degelijke wandelschoenen.

Hoe bereik je de vertrekplaats :

Vanaf het Vijverplein richting Waterschei. Aan de Bascule rechtsaf richting As, aan de eerste rotonde 2de afslag, aan de 2de rotonde 3de afslag richting Opoeteren.

Volgend rondpunt 3de afslag richting Neeroeteren-Maaseik. Boven op de kanaalbrug rechtsaf (Hoogstraat) dan 1ste straat rechts en u rijdt de Borglaan in.

Wij parkeren links op de parking.

De wandeling :

Een wandeling afgewisseld met cultuur en natuur. We bezoeken eerst de Sint-Lambertuskerk met het unieke Marianum. Dit zijn twee ruggelings tegen elkaar geplaatste Mariabeelden omgeven door stralen in een krans van rozen, deze verwijzen naar de vijf wonden van Christus.  De eerste kerk in Romaanse stijl werd waarschijnlijk tussen 1000 en 1100 gebouwd in opdracht van de abdissen van de Abdij van Thorn. In de 14e eeuw begon men met de bouw van de huidige kerk, waarbij de oude toren aanvankelijk behouden bleef.

In de 15e eeuw stagneerden de werkzaamheden door de slechte economische en militaire situatie. In 1513 werd de bouw hervat. In 1540 werd toestemming verleend om de bouwvallige toren enigszins te herstellen, maar in 1708 stortte hij in. Een nieuwe toren werd gebouwd, die in 1719 gereed kwam. Ook de schade aan de kerk werd hersteld.

In 1863-1871 volgde de restauratie door Herman Jaminé. Het gebouw is een kruisbasiliek in Maaslandse gotiek.

Het schip en kruisarm zijn uitgevoerd in mergelsteen. De gedeeltelijk ingebouwde westtoren heeft 4 geledingen en is uitgevoerd in baksteen, met lijsten en versieringen in Naamse steen. De laatgotische gewelven bezaten vroeg 16e eeuwse geschilderde versieringen, bestaande uit ranken en gestileerde bloemmotieven, die in 1765 met pleister overdekt werden. In 1866 herontdekt en weer blootgelegd. Begin 20e eeuw werd het meubilair ingrijpend vernieuwd en het meeste is tegenwoordig neogotisch. Het doopvont is laatgotisch, met een deksel uit 1699. De orgelkast is uit 1742. Enkele oude gepolychromeerde houten heiligenbeelden uit het begin van de 16e eeuw zijn aanwezig. Een aantal daarvan worden toegeschreven aan de Meesters van Elsloo, respectievelijk Jan van Steffeswert.

Na het kerkbezoek wandelen we afwisselend langs het kanaal, door een bosrijke omgeving en door een mooie natuur.

Veel wandelgenot !!!

<
>
x