Cultuursmakers

Zutendaal

WANDELING DIEPENBEEK

Zondag 15 september 2019

Wandeling Diepenbeek

 

Datum: 15/09/2019
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:40
Plaats: Sporthal Demerstrand
Adres: stationstraat 27, 3590 Diepenbeek
Thema: Sport
Type: Wandeling of fietstocht

 

Zondag 15 september 2019

Wandeling Diepenbeek

 

 

Plaats  en  uur  van  samenkomst:

We vertrekken aan het Vijverplein om 13.40 uur. De wandeling vertrekt om 14 uur aan de parking van de gemeentelijke sporthal Demerstrand, Stationsstraat 27 in Diepenbeek.

 

Hoe geraken we er: We rijden richting Diepenbeek. Aan het kruispunt (rode lichten) Henri Fordlaan/Westerring/Boudewijnlaan nemen we linksaf de Nieuwstraat richting Diepenbeek. Op het volgende rondpunt nemen we de 1ste afslag, de Stationsstraat tot aan de parking.

 

Afstand en tijdsduur  van  de  wandeling:

We wandelen 8 km met een goede wandelschoen.

 

Wandelleiding:

Antoine Cops en Hugo Menten.

Korte omschrijving van de wandeling: De Dauteweyers vormen samen met de Pomperik-Dorpsbemden een waterrijk gebied. Een gebied van 90 ha waarvan Natuurpunt ongeveer de helft in beheer heeft. Halverwege de 19e eeuw werd hier ijzer ontgonnen en ontstonden er nog meer vijvers. Het ijzerrijke zand zorgde in de valleien plaatselijk immers voor dikke lagen ijzerafzettingen. Nadien vond er viskweek plaats tot die geleidelijk verdween vanaf het midden van de 20ste eeuw. En uiteraard tref je in dit nat landschap ook elzenbroekbosjes, een verlande vijver, een knotelzenhaag en watergebonden planten en dieren aan. De lagere gedeelten werden regelmatig overstroomt door de Demer, die dan vruchtbare leem en kalk uit Haspengouw over het land spoelde. Daarom heeft dit gebied een gevarieerde bodemstructuur en een grote diversiteit aan fauna en flora. Je vindt er de bestbewaarde blauwgraslanden van Vlaanderen. Niet dat je veel blauw zal tegenkomen, doch blauw stond voor ‘minder goede grond’…zoals het ons op een ‘blauwe’ maandag ook vaak minder goed gaat. Je ontmoet er de kleine, felgroene boomkikker, één van de meest bedreigde amfibieën van Vlaanderen. De wijfjes leggen hun eieren in ondiepe zonbeschenen poelen met veel waterplanten. Overwinteren doen ze in de nabijgelegen broekbossen.  Wist je dat het droogvallen van een poel goed is voor amfibieën, zoals de boomkikker? Zo blijven ze visvrij en eten de vissen de eitjes en larven van kikkers en salamanders niet op. De ijsvogel, een kleine, felblauwe en oranje vogel zal je sneller horen dan zien. Hij leeft in de buurt van helder water waar hij vanaf overhangende takken vis vangt. De ijsvogel broedt in holen aan de oever van de beek of de vijver. Met een beetje geluk vang je toch een glimp op als hij net boven het wateroppervlak wegscheert. Men doet aan extensieve begrazing. Namelijk een beperkt aantal grazers helpen bij het beheer van het gebied van april tot november. De boomkikker ziet de grazers graag. Ze eten planten die andere, zeldzamere, soorten verdringen waardoor zeldzame soorten nieuwe kansen krijgen om te kiemen.

 

<
>
x