vtbkultuur Zutendaal

Zutendaal

Reisreportage "Iran" van Edgard Jespers (bij vtbKultuur Genk)

Iran, het oude Perzië, is een land in west-Azië. Iran heeft een bijzonder lange geschiedenis en kan met recht een van de bakermatten van de beschaving worden genoemd. De hoofdstad Teheran, de grootste stad van het land, telt meer dan 10 miljoen inwoners. Iran telt in totaal 82 miljoen mensen. Het Perzisch is de officiële taal.

Datum: 17/10/2018
Uur: 20:00
Plaats van bijeenkomst: Vijverplein, Zutendaal
Prijs leden: 5,00
Prijs niet-leden: 6,00
Thema: Andere culturen
Type: Evenement

WOENSDAG 17 OKTOBER 2018

Reisreportage "I R A N"

op zoek naar de verfijnde Perzische traditie

reisreportage (full high definition film) door de heer Edgard Jespers

 

Locatie: Parochiezaal “Flééketaer”, Zagerijstraat 42, Bret-Genk

Tijd:  20u00  -  Prijs: € 6,-  Leden vtbKultuur: € 5,-

Iran is een belangrijke speler op de internationale energiemarkt door zijn grote reserves aan fossiele brandstoffen (vierde grootste olie-exporteur ter wereld). Iran is sinds de Iraanse Revolutie een islamitische republiek. Het heeft een unieke staatsstructuur, die in geen enkel ander land voorkomt. De staatsstructuur is afgeleid van de staatsgodsdienst van Iran, het sjiisme. Het belangrijkste principe is dat de hoogste geestelijke uiteindelijk alle wetsvoorstellen moet goedkeuren.
Sinds 1989 is Ali Khamenei de religieuze leider (de eigenlijke machthebber) van Iran en sinds 3 augustus 2013 is Hassan Rohani de president van Iran.
Na vele jaren van zelfgekozen isolement zette de nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani meteen de deur van zijn land opnieuw open voor de nieuwsgierige en weetgierige wereldreiziger. 2.500 jaren bewogen maar rijke geschiedenis kunnen na vele jaren opnieuw ontdekt worden.

Meer dan één tip van de sluier waarmee Iran jarenlang bedekt was, wordt tijdens deze reportage opgelicht: het wervelende Teheran, de prachtige historische woningen in Kashan, de rode lemen huizen in Abyane, de ontroerende schoonheid van Isfahan, de traditionele kleiarchitectuur van Yazd, de woestijnstad Kerman, het artistieke Shiraz, de indrukwekkende ruïnes van Persepolis met zijn schitterende reliëfs, de majestueuze rotsgraven en ...

Onderweg zien we prachtige landschappen, desolate woestijngebieden onderbroken door bergketens met besneeuwde toppen.

De heer Jespers leert ons met zijn film een land kennen dat in het Midden-Oosten een belangrijke politieke rol speelt. Echt de moeite waard !

<
>
x