vtbkultuur Zutendaal

Zutendaal

Een dagje uit... Niederprüm en Prüm

Een bezoek aan het "Brunnen und Skulpturenpark" in Niederprüm en een begeleide stadswandeling in Prüm.

Datum: 28/04/2019
Uur: 10:00
Plaats: Samenkomst en vertrek: Vijverplein, Zutendaal
Prijs leden: 24,00
Prijs niet-leden: 26,00
Thema: Architectuur
Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

PRAKTISCH:

Vertrek vanuit Zutendaal: Vijverplein om 07u45 (ca. 145 km – minder dan 2 uur rijtijd)

Vertrek vanuit Baselt:  Hotel Schoos om 09u40

Samenkomst: St.-Vither-Strasse 62, Niederprüm om 10u00

Prijs: slechts 24 € (niet leden betalen € 26,-)

Inbegrepen: entree in het Brunnen und Skulpturenpark te Niederprüm + geleide rondwandeling in de stad Prüm + driegangenlunch in Landhotel am Wenzelbach

Inschrijven: Uiterlijk tot 10 april bij Peter van Nunspeet (089-61 15 55) of bij Chris Remans (089-61 13 11) en het deelnamebedrag storten op de rekening van vtbKultuur Zutendaal, 3690 Zutendaal   -   IBAN:   BE05 9731 6756 1975

Wij beginnen ons bezoek vandaag in Niederprüm, sinds 1969 stadsdeel van de stad Prüm. Blikpunten zijn er het Benediktijnerinnenklooster- en kerk, nu een pro-gymnasium van de ‘Vizentiner’ (gesticht door de Heilige Vincentius a Paulo als Missie-Congregatie, bij ons Lazaristen genoemd).  Ons bezoek start in Niederprüm om 10u00 aan het Brunnen und Skulpturenpark, St.-Vither-Strasse 62, Niederprüm.

Op een terrein van 2 ha. heeft de familie Kruft een Brunnen und Skulpturenpark (Fonteintjes en beeldenpark) uitgebouwd op een terrein van 2 ha, een doorlopende tentoonstelling van kunstenaars die uit onder andere brons en koper hun beelden maken. Een grote verzameling dierenbeelden is er te vinden zoals bijen, libellen, spinnen en nog veel meer. Ook zijn er mooie (water) ornamenten en accessoires voor in de tuin te vinden vervaardigd uit brons of koper.

Verder worden er diverse kunstvoorwerpen tentoongesteld die gemaakt zijn van oude machineonderdelen en landbouwwerktuigen. Opmerkelijke voorwerpen kunt u hier zien.

In het Brunnen und Skulpturenpark in Prüm maken we over het grote buitenterrein een mooie wandeling over de aangelegde paden om de diverse kunstvoorwerpen te bekijken. De diverse voorwerpen worden ook te koop aangeboden.

Om 10u45 rijden we enkele kilometers verder naar Prüm en parkeren er nabij de Stadtverwaltung en het Museum Trier aan de Tiergartenstrasse 54. Start stadswandeling om 11u10. Geleide Stadswandeling Prüm – vanaf de parking Tiergartenstr. 54, Prüm

Prüm is een levendig stadje, gelegen aan de gelijknamige rivier. Blikpunten hier zijn de vroegere barokke abdijgebouwen (nu een school) en de Sint-Salvatorbasiliek waar de sandalen van Christus als relikwie bewaard worden.

Buiten is de basilica gerenoveerd, maar de sandalen krijgen we niet zien want binnenin zijn de renovatiewerken nog gaande. Maar niet getreurd, er blijft genoeg te zien.

Buiten is de basilica gerenoveerd, maar de sandalen krijgen we niet zien want binnenin zijn de renovatiewerken nog gaande. Maar niet getreurd, er blijft genoeg te zien.

Dat er nog een stadje is, mag een wonder heten: niet alleen werd het in de tweede wereld oorlog voor 80% verwoest, een exploderend munitiedepot op de Kalvarieberg deed er in 1949 nog een flinke schep bovenop. De explosiekater is nog te zien. Een van de gebouwen die erg te lijden hebben gehad, was de ‘nieuwe’ 18de eeuwse Salvator-basiliek, behorend bij de oorspronkelijke 8e-eeuwse abdij, ooit de belangrijkste van het land, waarvan de oudere kerk door Karel de Grote zou zijn ingewijd.

En wat we zelf doen, doen we zelf: Antoine en Peter leiden ons langs de stadswandeling en o.a.Jaak en Chris geven ons wat uitleg bij de vele bezienswaardigheden: gebouwen, fonteinen en monumenten.

Na ons geleid bezoek aan Prüm rijden we terug richting Niederprüm voor een lekker middagmaal. Parkeergelegenheid nabij het drie sterren Landhotel am Wenzelbach, Kreuzerweg 30, Prüm. Hier voorzien we een typisch menu met producten uit de Eifel.

We starten met een Eifeler Kartoffelrahmsuppe. Als hoofdgerecht volgt Gekochtes Rindfleisch in Monschauer Senfsauce mit Pommes Frites, Eifeler Spezialität Döppekoochen und Gemüse. Als dessert kan u kiezen uit een dessertenbuffet, bv. Karamell und Fleur de Sel, Pfirsich Tiramisu mit Amaretto-Biskuit, Crème van Cassis mit Nuss-Crumble.

Er zijn vegetarische alternatieven (vooraf opgeven indien vegetarisch gewenst). Dranken bij het middagmaal zijn niet inbegrepen.

Rond 15u00 nemen we afscheid en gaat het terug richting Zutendaal.

 

 

 

 

 

 

<
>
x