vtbkultuur Zutendaal

Zutendaal

Een dagje uit... naar Ostbelgien

Een dagje uit... naar Ostbelgien: Mirfeld, Amel, Montenau en Tomberg-Rodt

Datum: 25/04/2019
Uur: 08:15
Plaats: Vijverplein, Zutendaal
Prijs leden: 28,00
Prijs niet-leden: 30,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Dagje uit naar Ostbelgien

PRAKTISCH:

Samenkomst en vertrek: donderdag 25 april 2019 om 08u15 op het Vijverplein (Start bezoek landbouwmuseum om 10u00).

Prijs: slechts 28 € (niet leden betalen € 30,-)

Inbegrepen: Koffie bij aankomst + entree en rondleiding in het Landbouwmuseum Mirfelder Busch + koffie en vlaai in de voormiddag + tweegangenlunch zoals hierboven beschreven –bezoek aan de Montenauer Hespenrokerij  – Wandeling op de Tomberg en tot slot een speciaal bier van het Biermuseum (of een andere drank).

Inschrijven: Uiterlijk tot 10 april bij Peter van Nunspeet (089-61 15 55) of bij Chris Remans (089-61 13 11) en het deelnamebedrag storten op de rekening van vtbKultuur Zutendaal, 3690 Zutendaal   -   IBAN:   BE05 9731 6756 1975

We beginnen ons bezoek in Ostbelgien (zoals tegenwoordig de “Oostkantons” genoemd worden) in Mirfeld, een gehucht van Amel. Dat gehucht telt slechts een viertal woningen te midden van uitgestrekte weiden en woudgebied. Hier bevindt zich het Landwirtschaftsmuseum Mirfeld (Mirfelder Busch 2a, Amel). 

 “De geschiedenis op een levendige manier beleven”, is het motto van het landbouwmuseum Mirfelderbusch.  Alois Jost (1929-2017) zou je kunnen zien als “de Mon van Kiepke” van Mirfelderbusch die jarenlang “alles” wat met o.a. landbouw te maken had verzamelde en uiteindelijk in een klein landbouwmuseum gestalte gaf. De laatste jaren deed hij dat samen met zijn kleinzoon Gary Jost.

De jonge twintiger Gary zal ons inleiden en wegwijs maken in 300 jaar landbouwgeschiedenis in de Eifel. Het museum toont ons ca. 2500 voorwerpen.

In een klein café met de flair van de vroegere jaren genieten we voor of na de rondleiding (de groep wordt in twee gedeeld) van koffie/thee met een stuk taart.

Na het museumbezoek ontvangt Nicole ons in de dorpszaal, die bij de frituur Peters (An der Bareer 2, Amel) behoort, op een lekkere lunch. We starten met een dagsoep en krijgen daarna een stevige Schnitzel opgediend (natuur of met Pilzrahm-, Jäger oder Pfeffersauce) met frietjes en een kleine gemengde salade. Drank niet inbegrepen.

In de Hespenrokerij van Montenau (Am Bahnhof 19, Amel) ontdekken we – in een film - het geheim en de geschiedenis van de originele Ardeense ham. De Montenauer Schinkenräucherei is zo ingericht dat we de productie van de originele Ardeense ham van A-Z "live" kunnen volgen.  Bij de rondleiding door het bedrijf is elke stap in de bewerking nauwkeurig op een informatiebord beschreven. Door de productietijd van vijf maanden wordt de verse ham pas een originele Montenaur Ardeense ham. Tenslotte kunnen we bij een verkoopstand de producten proeven (en kopen). 

We rijden verder naar de Tomberg in het dorpje Rodt dat bij St. Vith behoort. We bewandelen er het 2,5 km lange bosleerpad.

Tot slot van ons dagje uit gaan we even verpozen in het “Biermuseum” (Skihütte Tomberg, Rodt 77, St. Vith). Dit museum bevat ongeveer 4000 flessen van verschillende biersoorten en de daarbij horende glazen en uiteenlopende werktuigen, evenals enkele antiquiteiten.
De flessen zijn afkomstig uit 140 verschillende landen en maken de bezoeker vertouwd met het brouwerijleven van 5 continenten. Wij trakteren er u op het speciale bier van het “Biermuseum”, blond of bruin (een andere drank mag natuurlijk ook).

Einde van ons “Dagje uit...” rond 16u30.

<
>
x