vtbkultuur Zutendaal

Zutendaal

12de Zutendaalse themafietstocht: "Kabbelend water"

Wie kan voor de vuist opnoemen hoeveel onbevaarbare waterlopen ons Zutendaal officieel telt? Even nadenken... het zijn er welgeteld vier! Zoals de traditie het wil, blijven we voor onze eerste fietstocht weer in ons good old Zutendaal. We gaan op verkenning in het stroomgebied van deze vier pareltjes.

Datum: 12/04/2019
Uur: 18:30
Plaats: Vijverplein, Zutendaal
Prijs leden: 0
Prijs niet-leden: 0
Type: Wandeling of fietstocht

Themafietstocht: Kabbelend water in het Soete Dal

Samenkomst en vertrek: Vijverplein om 18u30

Afstand: 25 à 30 km., weeral volgens het humeur van chef  Toine.

Parcours:  zéér vlak

Wie kan voor de vuist opnoemen hoeveel onbevaarbare waterlopen ons Zutendaal officieel telt? Even nadenken... het zijn er welgeteld vier!

Zoals de traditie het wil, blijven we voor onze eerste fietstocht weer in ons good old Zutendaal. We gaan op verkenning in het stroomgebied van deze vier pareltjes, want we gaan zeker niet onze gevoelige fietsbandjes geselen op onverharde wegeltjes.

De BROEKERBEEK stroomt omgeving Lieteberg naar de Hesselsberg en vloeit over in de ZUTENDAALBEEK (Molenbeek). De Broekmolen wordt gepasseerd en daarna verdwijnt de beek onder het Albertkanaal om aan de overzijde te stromen in het Munsterbos, waar een zestal beekjes de Munsterbeek volgen, waaronder de BEZOENSBEEK. Het stroomgebied rond deze Bezoensbeek, de Gebroekerbemd, heeft een hoge biologische waarde en bezit het grootste heidegebied van ons Soete Dal. Het is ook een bronnengebied dat o.a. water levert voor de Stalkerschans. De ROELERBEEK snijdt samen met voornoemde drie beekjes door de steilrand van het Kempisch plateau, een sedimentafzetting van de Maas.

 

<
>
x