vtbkultuur Zuidrand (Edegem en ruime regio)

Zuidrand (Edegem en ruime regio)

De onderbuik van Antwerpen

Op 16 november gaan we ondergronds. We bezoeken de ruien van Antwerpen.

Datum: 16/11/2019
Uur: 14:30
Uur van samenkomst: 14:15
Plaats: Ruihuis
Adres: Suikerrui 21, 2000 Antwerpen
Prijs leden: 22
Prijs niet-leden: 25
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

De Ruien zijn de schaduw van een steenrijk verleden boven de grond. Ruien, vlieten en vesten doorkruisten Antwerpen sinds de Middeleeuwen. Dit net van natuurlijke en uitgegraven waterwegen voorzag de stad van water en een binnenhaven. Toen de ruien overwelfde riolen werden, verdween dit unieke stukje erfgoed uit het stadsbeeld en ons geheugen.

Herontdek nu dit verborgen patrimonium. Het ondergronds gangenstelsel geeft nog steeds blijk van haar boeiende en rijke geschiedenis. Een bezoek aan De Ruien, met haar oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen, spiegelt de historische stadskern boven uw hoofd, met tal van interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes uit een ver en recent verleden. Wist je dat De Ruien voor een groot stuk overwelfd werden door de Jezuïeten, om ruimte te maken voor de prachtige Sint-Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein?

We nemen je mee op een bevreemdende boottocht én wandeling in de onderbuik van Antwerpen! Het geheel duurt ongeveer twee uren.

De Ruien zijn bereikbaar met de fiets (velostation op Steenplein), het openbaar vervoer: tram 3, 4, 5, 9, 15 en bus N2, N32, 22, 180, 181, 182, 183 (afstappen aan Groenplaats) en de wagen (parking aan Zuiderterras of Parking Grote Markt – E. Van Dijckkaai 3).

<
>
x