vtbkultuur Zuidrand (Edegem en ruime regio)

Zuidrand (Edegem en ruime regio)

Bezoek aan het Havenhuis Antwerpen

Enkel in 2018 is het nog mogelijk het Havenhuis te bezoeken. Een gids toont ons dit adembenemende gebouw, een van de blikvangers van de Antwerpse skyline. Grijp uw kans nu het nog kan.

Datum: 02/09/2018
Uur: 10:00
Uur van samenkomst: 9:45
Plaats: Havenhuis
Adres: Zaha Hadidplein 1, 2030 Antwerpen
Prijs leden: 7 euro
Prijs niet-leden: 9 euro
Thema: Architectuur
Type: Groepsbezoek

Het Havenhuis is de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het kantoorgebouw ligt aan het Zaha Hadidplein 1, dat is vernoemd naar de architecte Dame Zaha Hadid, die enkele maanden voor de oplevering van het gebouw onverwachts overleed. Het nieuwe gebouw symboliseert het dynamische, betrouwbare, ambitieuze en innovatieve karakter van de haven van Antwerpen. Het is de dagelijkse werkplek voor 500 medewerkers van het Havenbedrijf en het fungeert als ontmoetingsplaats voor de vele internationale contacten van de Antwerpse havengemeenschap.

Zaha Hadid Architects, de ontwerpers van het Havenhuis, stonden voor een bijzonder complexe uitdaging. 

Ze moesten de oude brandweerkazerne op het terrein, een beschermde replica van een vroeger Hanzehuis, integreren in het nieuwe project. Het uiteindelijke ontwerp is het resultaat van heel wat studies, zoals een historisch onderzoek en een onderzoek naar de geschiedenis en erfgoedwaarden van het terrein. Het resultaat bestaat uit twee met elkaar verbonden hoofdvolumes. Een dynamisch balkvormig volume verrijst boven het bestaande gebouw en bekrachtigt in visueel opzicht de voormalige brandweerkazerne, nu volwaardig onderdeel van de nieuwe constellatie. Een externe brug zorgt voor de integratie van het bestaande gebouw met de nieuwe uitbreiding.

De uitbreiding heeft een volledig glazen gevel die rimpelt als golven en daardoor het complexe spel van tinten en kleuren in de lucht weerspiegelt. Daarmee verwijst ze naar de uitzonderlijke locatie van het gebouw, omgeven door water. De perceptie van een glazen massa geslepen om het nieuwe gebouw een fonkelende verschijning te geven, speelt in op het thema van Antwerpen als diamantstad.

Het volledige Havenhuis – met zijn opvallende en uiterst hedendaagse glazen bovenbouw – is een metafoor voor de haven van de 21e eeuw: een haven die klaar is voor de toekomst. 

Vanaf de eindhalte van tram 7 aan het MAS is het nog 20 minuten wandelen naar het Havenhuis. Je kan ook de bussen 620 tot 776 naar Kinepolis Antwerpen nemen. Dan is het nog 15 minuten wandelen.

<
>
x