Cultuursmakers

Zottegem

Strépy - Le Grand Hornu.

Uitstap naar de scheepsfift in Strépy en Le Grand Hornu.

Datum: 29/06/2019
Uur: 08:00
Plaats: Strépy
Plaats van bijeenkomst: parking Bevegemse Vijvers - Zottegem
Prijs leden: 65 euro
Prijs niet-leden: 70 euro
Thema: Architectuur
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

In de voormiddag vertrekken we met een boottocht aan de Kabellift van Strépy-Thieu, naar de machinezaal van de hydraulische liften 2 en 3 in Strépy-Bracquegnies, langs de eerste automatische sluis van Wallonië en met oversteek aan de hydraulische lift nr. 4 in Thieu.

Het interessante aan de excursie is dat je aan boord van een boot meegaat in de hydraulische lift, langs de automatische sluis van Thieu komt en langs de mobiele bruggen.

Naast de liften zelf is er ook het metalen kantwerk dat liefhebbers van industriële schoonheid zal kunnen bekoren. In het bouwwerk dat oogt als een burcht treffen we ingenieuze mechanismen aan die ervoor zorgen dat de liften werken zonder dat er andere energie wordt gebruikt dan water: een heel ecologisch systeem dat wordt uitgelegd tijdens het audio-geleid bezoek!

In 2002 zorgde de inwerkingstelling van de Kabellift van Strépy-Thieu ervoor dat het goederenvervoer kon verscheept worden via het nieuwe kanaal dat geschikt is voor vaartuigen van 1350 ton. De hydraulische liften werken vandaag enkel voor de pleziervaart ... en daar zijn de toeristen en de watersporters heel blij mee!

Met een hoogte van 117 m en een hoogteverschil van 73,15m zal hij zeker nog lang de grootste scheepslift ter wereld blijven.

De technologie die hier gebruikt werd, getuigt ook van de know-how van de  Belgische burgerlijke bouwkunde.

Na de lunch bezoeken we in de namiddag het cultureel erfgoed Le Grand-Hornu.

Wanneer een oude steenkoolmijn die Unesco-werelderfgoed is, een centrum voor innovatie en design wordt, krijg je het CID in Le Grand-Hornu.

 Het oude mijncomplex dat representatief is voor de Industriële Revolutie, is gebouwd in een neoklassieke stijl en omvat werkplaatsen, kantoren, een arbeiderswijk en een directeurswoning.

De site is vandaag eigendom van de provincie Henegouwen en is een synthese van de herinnering en de hedendaagse aanpak door binnen haar muren het CID-centrum voor innovatie en design en het MAC's (Museum voor Hedendaagse Kunsten) te huisvesten.

<
>
x