vtbkultuur Zandhoven

Zandhoven

KnipoogDag Ieper en Poperinge

Hoppen in Poperinge, begeleide stadswandeling 'HOP en BIER'. Gidsen staan ter plekke en laten je verder kennismaken met de vele pareltjes van Ieper.

Datum: 29/08/2021
Uur: 10:00
Plaats: Poperinge
Adres: Poperinge , 8900 Ieper
Prijs leden: 14
Prijs niet-leden: 17
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Cultureel stadsfestival in Ieper 

Tijdens de middeleeuwen was Ieper een bloeiende handelsstad en één van de grote Vlaamse lakensteden naast Brugge en Gent. De indrukwekkende Lakenhallen is het bewijs van deze glorieperiode. Ook de Sint- Maartenskathedraal en de prachtige vestingen dateren uit dit tijdperk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de charmante stad herleid tot een grote puinhoop. Ieper werd bijna volledig vernield door vier jaren van zinloos geweld. Met respect voor het verleden bouwden de Ieperlingen hun stad weer op. Ieper telt ook heel wat mooie kerken waarvan de verschillende torens de skyline van de stad op vandaag nog kenmerken.  

Ochtendprogramma van 10 tot 12 uur

Hoppen in Poperinge: begeleide stadswandeling ‘HOP en BIER’ 
Goesting om meer te weten over de hop- en biercultuur van de Westhoek? Dan is Poperinge de juiste bestemming. Het is bijna de enige plek in België waar hop wordt geteeld. De hangende tuinen van de 18 hopboeren beslaan er een oppervlakte van bijna 150 ha. Wist je trouwens dat maart de maand is van de hopscheuten, de jonge uitlopers van de hopplant?

Tijdens de middeleeuwen was Poperinge een belangrijke lakenstad, maar kreeg in 1343 een weefverbod opgelegd door Ieper. De hopcultuur bracht uiteindelijk redding. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Poperinge onbezet gebied achter het front en werd de stad het favoriete ontspanningsoord voor Britse soldaten. De wandeling wordt afgesloten met een streekbiertje.

Namiddagprogramma van 14 tot 17 uur

Je kunt individueel of in kleine groepjes en aan de hand van een programmablad Ieper verkennen. Met je vtbKultuurbutton opgespeld ben je welkom op verschillende bezoekpunten. Je ontdekt vele monumenten die getuigen van een zeer rijk en divers verleden. 

Start vanop de Grote Markt te Ieper en kom al in de juiste stemming met fijne straatanimatie. We geven je alvast enkele ingrediënten om het meest smaakvolle menu samen te stellen:

  • Duik in het rijke verleden van Ieper en Westhoek in het Yper Museum. Het decor van de Lakenhallen krijg je er bovenop cadeau.
  • Droom over het leven van de Ieperse adel in het Merghelynck Museum.
  • Luid een van de acht Ring Bells in de Saint George Memorial Church.
  • Beleef de interactieve verhalen van de kleine man uit de Grote Oorlog in het In Flanders Fields Museum en verneem er meer over de Wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog.
  • Kom op adem na de beklimming van de Belforttoren en kijk eindeloos rond naar de stad, het frontlandschap en de heuvels.
  • Gooi mee een balletje in het nieuwe buitenspel De Leeuwentoren, een mix tussen Kubb en petanque, aan de gelijknamige 14de-eeuwse toren van de vesting.
  • Laat je ogen fonkelen door de 23 prachtige glasramen in de Proosdijzaal van de Sint-Maartenskathedraal.
  • Luister naar het verhaal van de ongelukkige Godelieve van Gistel in het Sint-Jansgodshuis en Godelievekapel.
  • Verneem meer over het Ieperse vestinglandschap in de Kazematten.
  • Geniet van de vele concertjes op de historische locaties.              

De KnipoogDag sluiten we om 17.15 u. af  ter hoogte van het evenementenplein Cultuurcentrum Het Perron met een drankje. Het einde van ons cultureel stadsfestival is voorzien om 18.00 u.

Facultatief: een groepsmaaltijd kost 20 euro per persoon (exclusief drank) en staat voor je klaar vanaf 12.15 uur, in een nog later mee te delen restaurant. 

Verplaatsing: met eigen vervoer.

Bekijk hier foto's van de vorige edities van de KnipoogDag.

 

<
>
x