Cultuursmakers

Westerlo

Reisreportage Ierland

audiovisuele presentatie van J.P en Mieke Demarsin i.s.met DE BIB Westerlo en DF

Datum: 05/04/2018 tot 01/01/1970
Uur: 20:15
Deuren open: 20:00
Plaats: Leeszaal bibliotheek
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement

Audiovisuele digitale voorstelling met, film en vaste beelden, geluid, uitgebreide commentaar en muziek van Ierland.


Waarom trekt het druilerige Ierland zoveel bezoekers aan? Zijn het de stille getuigen van 5000 jaar geschiedenis, de soms woeste natuur, de eigen cultuur, de kleurrijke dorpjes of de zo gekende Ierse muziek? En wat heeft Ierland gemeen met Vlaanderen? 
Gedurende vijf reizen, samen 9 maanden reportageverblijf, hebben we getracht daar een antwoord op te vinden.
Ierland telt vele prehistorische monumenten: grafmonumenten, waaronder het vermaarde Passagegraf van Newgrange, dolmens en menhirs, ringforten… 

De Heilige Patrick was een belangrijke figuur in de kerstening van Ierland. Al vroeg ontstonden de eerste primitieve kloosters, zoals op het monnikeneiland Skellig Michael, nu UNESCO Werelderfgoed. Later kwamen er ronde torens en de bekende Ierse kruisen: Glendalough, Monasterboice, Clonmacnoise, Cashel … 
Verschillende kloosterordes hebben er vele abdijen gesticht. Toen Hendrik VIII zich losscheurde van Rome volgde de verwoesting van alles wat katholiek was. Het resultaat was een land vol ruïnes.
De jaarlijkse bedevaart naar de top van de Croagh Patrick verwijst nog altijd naar de christelijke traditie van de Ieren.

Tijdens de Middeleeuwen bestreden rivaliserende machthebbers elkaar vanuit hun kastelen. 
In de 19de eeuw leefden vele Ieren in schrijnende armoede. Na de mislukte aardappeloogst bracht de hongersnood een massale emigratie naar Amerika op gang. 
Na eeuwen van onderdrukking door de Engelse overheerser was de Paasopstand in 1916 een keerpunt in de strijd naar onafhankelijkheid. 

In het groene Ierland zijn landbouw en vooral veeteelt zeer belangrijk. De vele agrishows zijn zeer populaire evenementen. De Puckfair in Killorglin is het oudste festival van Ierland.
Ierland heeft meerdere bekende schrijvers en dichters voortgebracht. Bloomsday in Dublin is een eerbetoon aan James Joyce, een van de vier Ierse Nobelprijswinnaars voor Literatuur.
Op vele plaatsen, ondermeer in het Brian Boru Centrum te Cashel, kan men een voorstelling bijwonen met traditionele Ierse muziek en dans. 

Een zeer volledig beeld van heel Ierland schetsen was onze bedoeling. 

<
>
x