vtbkultuur Wervik

Wervik

Multimediavoorstelling De Gouden reis naar Samarkland

Vandaag nodigt de “Gouden weg” een fascinerend stuk op de legendarische “Zijderoute” in Oezbekistan nog steeds reizigers uit ,naar de minaretten en azuurblauwe koepels van Samarkand ,en Bukhara , Gouden steden die bol staan van Oosterse architectuur.

Datum: 12/10/2018 tot 12/10/2018
Plaats: GC t Forum
Adres: Speiestraat 16, 8940 Wervik
Prijs leden: 3
Prijs niet-leden: 3,50
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

De Gouden Reis naar Samarkland ....

 

Lang geleden werden in Europa deze woorden een idioom , een slogan , zoiets als een toeristisch 

handelsmerk , bezegeld voor de toekomst . 

 

Zijn gedicht omgezet in een hymne , gemaakt voor reizigers naar het betoverende oosten 

Het symboliseert een magisch Oosters sprookje , verbonden met de dichter poëet en toneelschrijver 

“James Elroy Flecker” . Geboren op 5 november 1884 in Lewisham,Londen en overleden aan tuberculose in het Zwitserse Davos op dertigjarige leeftijd. Zijn overlijden werd destijds beschreven als “ongetwijfeld het grootste voortijdig verlies die de Engelse literatuur heeft geleden sinds de dood van de dichter uit het tijdperk van de Romantiek “John Keats” , die eveneens een kort intens leven leidde en ook werd aanzien tot de belangrijkste dichters van zijn generatie. 

Vandaag nog nodigt de “Gouden weg” een fascinerend stuk op de legendarische “Zijderoute” nog steeds reizigers uit ,naar de minaretten en azuurblauwe koepels van Samarkand ,en Bukhara , Gouden steden die bol staan van Oosterse architectuur. Shakhrisabz de geboortestad van Timoer Lenk. 

Maar we starten in de hoofdstad Tashkent, en reizen naar de vruchtbare Fergana Vallei met steden zoals Kokand en Fergana die tot ieders verbeelding zal spreken . Margilan met zijn eeuwenoude tradities van handgeweven zijde en katoen , één van de oudste steden in Oezbekistan .”Rishtan “ met zijn intens blauwe keramiek en Chust bekend om zijn Damascus-messen. . We rijden door de Kyzil Khum woestijn naar de parel van gebakken klei “Khiva” via “Nukus” naar de “Aral zee” in Karakalpakstan de enige autonome republiek binnen Oezbekistan.

<
>
x