Cultuursmakers

Wervik

Multimediareportage Rusland

door Rik Taveirne

Datum: 08/03/2019
Uur: 20:00
Plaats: GC 't Forum
Adres: Speiestraat 16, 8940 wervik
Prijs leden: 4
Prijs niet-leden: 4,5
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Geschiedenis 

 

Na de splitsing van het Romeinse rijk in het jaar 395 in het West-Romeinse en het Oost-Romeinse rijk hadden beide hoofdsteden Rome en Constantinopel (het huidige Istambul) hun eigen invloedrijke geestelijken. Ze verschilden ideologisch zodanig van elkaar dat het christendom in 1054 werd gesplitst, het 'Grote Schisma'. 

Rond de jaren 1100 ontstonden uit het "Rurikse Rijk" tal van kleine vorstendommen, waaruit drie nationaliteiten ontstonden; de Oekraïners, Wit-Russen en Russen. Vanaf 1547 kwam tsaar 'Ivan de Verschrikkelijke' aan het bewind. In 1613 komt de “Romanov” dynastie op de troon. Klinkende namen als Ivan, Fjodor, Peter, Alexander, Boris Godoenov en Nicolaas volgen elkaar op, maar ook “tsarina’s” komen op het politieke toneel met namen als Catharina, Anna of Elisabeth. De tsaren en tsarina’s regeerden eeuwenlang in Rusland en hebben één ding gemeen, ”hoogmoed” en “bouwwoede”…een periode van de barok op zijn toppunt ! 

Niets blijft echter duren. Het volk heeft er genoeg van en komt in opstand. De revolutie van februari 1917 staat in grote letters in de geschiedenisboeken. “Tsaar Nicolaas II” wil zijn titel alsnog doorgeven aan zijn broer “Michaël II” die deze weigerde, waardoor Nicolaas II gezien wordt als de laatste tsaar. De Romanov-dynastie hield op te bestaan. De tsaar en zijn familie werden vermoord te “Jekaterinnenburg”. 

Een nieuwe periode breekt aan voor Rusland, de “Sovjet Unie”…de eerste communistische staat ter wereld. Bij de oktober-revolutie brak een burgeroorlog uit tussen de “roden” of “bolsjewieken” en de “witten” of “Russische adel”. Door de overwinning van de bolsjewieken (communisten) werd de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken (USSR) gesticht. De revolutionairen streefden onder leiding van “Lenin” naar een totale herstructurering van maatschappij en economie. Lenin’s regering werd in 1918 omgedoopt tot Russische Communistische Partij met “Stalin” als volkscommissaris voor nationaliteiten en “Leon Trotski” als volkscommissaris voor buitenlandse zaken. Het aantal slachtoffers die stierven ten gevolge van de burgeroorlog en het regime loopt in de miljoenen. Het “rode leger” had zijn tol geëist. 

De belangrijkste gebeurtenis van de 20e eeuw was het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1991, meteen het einde van de koude oorlog. President Michail Gorbatsjov probeerde in 1985 nog de Sovjet Unie weer op gang te krijgen door zijn politiek van “Glasnost” en “Perestrojka” of “openheid” en “vernieuwing”. Gorbatsjov zorgde in 1990 door de "wet op de gewetensvrijheid" voor complete godsdienstvrijheid in het hele land. Ook “Boris Jeltsin” proclameerde godsdienstvrijheid en alle kerkelijke bezittingen werden overgedragen aan de rechtmatige kerkelijke autoriteiten. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werden kerken en kloosters opengesteld en gerestaureerd, de “Russisch Orthodoxe kerk” herleeft... de Tsaren behoren tot “de verloren adel”.

 

DEEL 1 

Intro - een stukje geschiedenis. 

Moskou - de hoofdstad - het kremlin en het kathedralenplein, tsarenklok en kanon - het Rode plein en Basiliuskathedraal - het grootwarenhuis GUM - de schitterende Metro stations - de Arbat wijk - Moskou by Night. 

Sergiev Posad - Het belangrijkste klooster van Rusland waar nog 300 monniken permanent wonen en werken. 

Oeglitsj - We verlaten Moskou en varen op de Wolga. Na enkele sluizen bereiken we Oeglitsj, het stadje waar kleine tsarivitsj Dimitry werd vermoord. 

Yaroslavl - De cruiseboot vaart ons tot in Yaroslavl, een eerder klein maar levendig stadje. We bezoeken de Maria Hemelvaartkathedraal, de kerk van de profeet Ilias en het gouverneurshuis. Op de wekelijkse markt serveren ze 'Jarpivo' het smakelijkste bier van Rusland... "Nazdrovje !" 

Goritsy - Op de oevers zien we de datsja's, de zomerhuisjes van de Russische bevolking. Aan wal bezoeken we het klooster 'Kirillo 'Belosersky' klooster - Een trio harmonisch klinkende Russische mannenstemmen bezingen in de kapel de geschiedenis van Rusland. 

 

DEEL 2 

Kizhi - Het eilandje Kizhi is amper anderhalve kilometer groot, maar is buitengewoon interessant wat Russische Architectuur betreft. Alle woningen zijn van hout gemaakt. Hier staat ook de grootste houten kerk ter wereld. 

Mandrogi - Hier woonden de 'Vespen' het volk van Karelië. We bezoeken o.a. de ambachtelijke ateliers waar de bekende 'Matroesjkas' beschilderd worden, de in elkaar passende poppetjes. Het hele dorp straalt de sfeer uit van het verleden, inclusief straatmuzikanten. 

Sint-Petersburg - De stad van tsaar Peter de Grote. De kanalen - Petrus en Paulusvesting - Admiraliteit - Hermitage museum - Tsarskoje Selo of Zomerpaleis van Catharina de Grote - Peterhof en Paleistuinen met zijn spuitende fonteinen. Het "Rijk van de Tsaren" in volle glorie. 

Finale - Korte samenvatting van de reis.

<
>
x