Cultuursmakers

Vrienden van de Beiaard Mol

HISTORIEK

 

In de Molse St.- Pieterstoren, die na 1494 in Brabantse gotiek was opgetrokken, werd in 1928 een voorslag van 10 klokjes opgehangen. Ze waren gegoten door Marcel Michiels sr. uit Doornik en Jef Denyn maakte zelf het versteek op de kleine speeltrommel. 

Tijdens Wereldoorlog II, in 1943 werden 2 van de 3 luidklokken door de bezetter geroofd en in 1944 werden ook de kleine klokjes opgeëist. Deze laatsten kwamen na de bevrijding beschadigd terug.

Na de inauguratie van een nieuwe beiaard in Postel (1947), 100 jaar na de terugkeer van de paters in hun abdij, konden Staf Nees en Frans Vos, later onze eerste beiaardier, het gemeentebestuur overtuigen om ook een zware beiaard van 49 klokken te bestellen bij dezelfde gieter, Marcel Michiels jr., voor onze bakstenen reus. Dit nieuwe instrument werd feestelijk ingehuldigd op 12 augustus 1951. Over deze beiaard schreef Jef Rottiers in zijn boek 'Beiaarden in België": " Deze beiaard zal voor de toekomst getuigen hoe groots men wist te denken en te handelen in dit deel van de Kempen".

Echter na 15 jaar leed de ganse klokkenstoel aan ernstige corrosie en slijtage. Het gemeentebestuur gaf in 1966 de opdracht tot volledige vernieuwing van de installatie en uitbreiding van de beiaard. Klokkengieter Max Eijsbouts uit Asten (NL.) goot twee nieuwe basklokken (Bes 0 en Es 1) en vervaardigde een nieuw bovenste oktaaf dikwandigge klokjes. De veertien kleine Michielsklokkjes (1951) bleven bewaard voor het latere museum. Ook wijzigde - volgens de moderne inzichten- de ophanging van de klokken (16.550kg) in de nieuwe klokkenstoel.

Een uitgebreide restauratie  waarover alle beiaardiers met veel lof spreken, is in 2009 uitgevoerd door de firma Eijsbouts met Arie Abbenes als adviseur. Hierdoor voldoet de vlotte bespeelbaarheid aan de vereisten van deze tijd. Het automatisch speelwerk werd tevens aangepast en is ook vanaf toen een computergestuurd pneumatisch systeem. Om het kwartuur verspreiden de klokken via dit speelwerk aangepaste muziek over het centrum van onze geeente. Deze levendige klanken zijn voor de dorpskern een vertrouwd geluid.

Ook wekelijks (zaterdag om 15.30u) bespeelt onze beiaardier, Carl van Eyndhoven, de klokken.

 

 

<
>
x