vtbkultuur Vosselaar

Vosselaar

vtbKultuur-trip Hanzesteden, een provinciale uitstap

Een reis naar de Duitse Hanzesteden aan de Oostzee. Geert Van Cleemput is onze reisleider. We kennen de deskundige leiding en organisatie van Geert van de voorbije Lutherreis. We logeren in 4 sterren hotels. De lunches en avondmalen zijn inbegrepen.

Datum: 04/08/2018 tot 11/08/2018
Plaats: Noord Duitsland
Prijs leden: wordt nog bekend gemaakt
Prijs niet-leden: wordt nog bekend gemaakt
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

Tijdens deze reis doorkruisen we het Bundesland Nedersaksen, waarin de twee stadsstaten Bremen en Hamburg en de stad Lüneburg gelegen zijn, rijden dan de deelstaat Sleeswijk-Holstein binnen, waar we de Hanzestad Lübeck bezoeken, om vervolgens kennis te maken met enkele Hanzesteden in Mecklenburg-Vorpommern, de meest noordoostelijke deelstaat van Duitsland, gelegen in de vroegere DDR.

Dag 1: zaterdag 4 augustus: de eerste dag brengt ons naar de Hanzestad Bremen, bekend van ‘De Bremer Stadsmuzikanten’.

Dag 2: zondag 5 augustu:s: vandaag verhuizen we naar de levendige Hanzestad Hamburg, waar een rondrit ons ondermeer langs het onlangs geopende concertgebouw de Elbphilharmonie en de Hafencity voert. De tocht eindigt met een havenrondvaart in een typische Barkasse. Op het einde van deze boeiende dag zoeken we het hotel Arcotel Rubin op, waar we twee nachten zullen verblijven.

Dag 3: maandag 6 augustus: een dagexcursie brengt ons naar de Freie Reichs- und Hansestadt Lübeck, voorwaar de meest bezienswaardige stad van Schleswig-Holstein, met een overvloed aan de zo typische baksteengotiek. Een wandeling in de Altstadt met de indrukwekkende Holstentor (stadspoort), de kathedraal, de Katharinakerk en het Buddenbrookhaus (Thomas Mann) en een bezoek aan het Europäische Hansemuseum.

Dag 4: dinsdag 7 augustus: na het ontbijt maken we ons klaar voor een tocht naar Schwerin, de stemmige hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern met haar sprookjeskasteel, helemaal omgeven door water. Na de lunch stevenen we af op de Hanzestad Wismar, waar de zogeheten baksteengotiek onze aandacht trekt.

Dag 5: woensdag 8 augustus: ’s morgens voert onze chauffeur ons naar de badplaats Kühlungsborn, van waaruit ‘Molli’, een honderdjarige stoomlocomotief, ons naar Bad Doberan brengt. Verder gaat het naar Rostock, een belangrijke internationale havenstad, daarnaast kan Rostock bogen op de titel oudste universiteit in het Oostzeegebied (1419) en straalt de charme uit van een studentenstad. 

Dag 6: donderdag 9 augustus: vandaag staat alweer een boeiende uitstap op het programma. een wandeling in het bekoorlijke Stralsund, het grootste eiland van Duitsland, met een bijzonder curiosum op het eiland: het 4,5 kilometer lange gebouw in Prora, aan de oostkust. Het is ’s werelds eerste megaproject voor betaalbaar massatoerisme, gebouwd in de Nazitijd (1936-1939).

Dag 7: vrijdag 10 augustus: de volgende Hanzestad die we bezoeken klinkt wellicht vertrouwd in de oren: Lüneburg, bekend van de Lüneburger Heide, het grote heide - en boslandschap in het noordoosten van Nedersaksen.

Dag 8: zaterdag 11 augustus:  vandaag rijden we door naar Osnabrück, de op twee na grootste stad van Nedersaksen met een sfeervolle Altstadt. Vanaf de 13e eeuw vervulde Osnabrück als Hanzelid een belangrijke rol als doorvoerhaven, die het Rijnland met de Oostzee verbond.

Dag 9: zondag 12 augustus: op de terugreis houden we halt in Münster, waar we tijdens een wandeling de historische ‘vredeszaal’ in het stadhuis bezoeken, waar dus ook een stuk van onze ‘vaderlandse’ geschiedenis geschreven werd

<
>
x