Cultuursmakers

Vosselaar

Provinciale uitstap naar Noord-Frankrijk - Duinkerken en omgeving

Duinkerke is niet alleen de derde grootste haven van Frankrijk. Zijn stadscentrum heeft drie grote troeven: historische gebouwen, musea en veel shoppingmogelijkheden. Een stadswandeling voert je langs het water en historische schepen, maar ook door een beeldenpark en langs bezienswaardige hedendaagse gebouwen. Aan musea geen gebrek met als belangrijkste het zeer kindvriendelijke Musée Portuaire.

Datum: 05/05/2018 tot 01/01/1970
Uur: 10:00
Uur van samenkomst: wordt nog bekend gegeven
Adres: Rue de l’Amiral Ronarc’hd , 59140 Duinkerken
Plaats van bijeenkomst: wordt nog bekend gegeven
Prijs leden: wordt nog bekend gegeven
Prijs niet-leden: wordt nog bekend gegeven
Thema: Architectuur
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

De slag om Duinkerken: de naam Duinkerken wordt door de meeste mensen in verband gebracht met de Tweede Wereldoorlog. In mei-juni 1940 had het Duitse leger honderdduizenden geallieerde soldaten in en rond Duinkerken volledig omsingeld. De enige uitweg was de zee. In 9 dagen tijd werden 338.000 Britse, Franse en Belgische soldaten succesvol geëvacueerd uit de “Hel van Duinkerke”. Het verhaal van de slag om Duinkerken wordt verteld in het Oorlogsmuseum van Duinkerken (Memorial du Souvenir) en in het Fort des Dunes in Leffrinckoucke.

Vlaamse roots: je vindt de Vlaamse roots van het gebied gemakkelijk terug: het oudste monument van Duinkerke, een toren uit de 15e eeuw, heet “de Leughenaar”, de inwoners van Frans Vlaanderen hebben achternamen als “Demeester”, “Vanderheyden” of “Dehandtschoewercker” en de culinaire specialiteit heet “Potje Vleesch”. Dit gerecht eet je natuurlijk op zijn Vlaams met frieten en een speciaal bier van een ambachtelijke brouwerij

Kapersnest Duinkerken: Duinkerken was in de 16e en 17e eeuw een berucht kapersnest. Tot aan zijn dood in 1702 heeft Jan Baert, de plaatselijke held, de Hollanders bijzonder veel schade toegebracht. En dan te bedenken dat hij de kneepjes van het vak had geleerd in de Hollandse vloot onder Michiel de Ruyter! Het havenmuseum, dat is gevestigd in een prachtig gerestaureerd pakhuis uit de 19e eeuw, vertelt het verhaal van de kapers, maar ook dat van de vissers die in barre omstandigheden op kabeljauw visten in de wateren rond IJsland.

Vestingstad Gravelines: in de omgeving van Duinkerken vinden we Gravelines met niet alleen eeuwenoude vestingmuren, maar ook erg veel groen. In de bastions en rond een voormalig militair gebouw zijn charmante parkjes aangelegd. Langs de stadswallen onderhouden de inwoners van Gravelines hun volkstuintjes. Rond de gracht ligt een beschermd vogelreservaat. De kleine vestingstadstad Gravelines houdt de natuur hoog in haar vaandel!

<
>
x