vtbkultuur Vosselaar

Vosselaar

Provinciale uitstap naar Haarlem

We bezoeken Haarlem,ooit ontstaan als Romeinse nederzetting. De stad ontving in 1245 stadsrechten van graaf Willem II. Haarlem groeide uit tot één van de belangrijkste steden van Holland. Tijdens de Tachtigjarige oorlog verzette Haarlem zich hevig tegen de Spaanse overheersing. Eenmaal in handen van Willem van Oranje trokken veel Vlamingen naar de stad, waarvan de invloeden nu nog zichtbaar zijn.

Datum: 13/10/2018
Plaats: Haarlem
Adres: Grote Markt , 2000 Haarlem
Plaats van bijeenkomst: wordt nog bekend gegeven
Prijs leden: wordt nog bekend gegeven
Prijs niet-leden: wordt nog bekend gegeven
Thema: Architectuur
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement

Haarlem is een stad van pioniers. Het beeld van Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt verwijst naar de uitvinder van de boekdrukkunst, Anthony Fokker vloog met zijn eerste vliegtuig, de Fokker Spin, een rondje om de Grote of St. Bavokerk en Pim Mulier is één van de grondleggers van de moderne sport in Nederland. De eerste spoorlijn van Nederland liep van Amsterdam naar Haarlem, de oudste nog verschijnende krant ter wereld is het Haarlems Dagblad en Jopen brouwt én schenkt twee recepten van traditioneel Haarlems bier in een omgebouwde kerk. 

Haarlem is met meer dan 4.000 Rijks- en Gemeentemonumenten de tweede Monumentenstad van ons land. Aan de Grote Markt, het oudste deel van de stad en ooit toernooiveld van de Graven van Holland, liggen het middeleeuwse stadhuiscomplex, de Hoofdwacht, de Grote of St. Bavokerk en de Vlees- en Vishal. Maar ook elders in het centrum kun je prachtige monumenten bewonderen, zoals De Waag, Hodshon Huis, Amsterdamse Poort en Kathedrale Basiliek St. Bavo. Ook kun je de hofjes bezoeken, waarvan het oudste dateert uit 1395.

<
>
x