Cultuursmakers

Turnhout

Tweeluik bezoek aan OPZ Geel en Rekem

Hoewel beide openbaar psychiatrische zorgcentrum zijn, is de oorsprong verschillend maar zijn er ook gelijkenissen terug te vinden.

Zoals de meesten wel zullen weten is OPZ Geel meer dan 700 jaar geleden ontstaan uit de thuis opvang van mensen met psychische problemen https://www.opzgeel.be/nl/over-opz-geel/historiek

Tot op vandaag is de Geelse Gezinsverpleging een unieke woonzorgvorm gebleven die een mooie oplossing biedt voor zowat 200 gestabiliseerde chronische patiënten. Maar natuurlijk is OPZ Geel uitgegroeid tot een openbaar psychiatrisch zorgcentrum waaraan in de Kempen ook nood was.

In de voormiddag hebben we een beknopt bezoek aan de st. Dimpnakerk en aan het st. Dimpnamuseum op het programma staan. We laten dan tijd om een vrije lunch en in namiddag is dan het bezoek aan het Openbaar Psychiatrisch centrum.

 

OPZC Rekem is bij ons minder gekend en tijdens het bezoek zullen we ons dan ook een beter beeld kunnen vormen en zo ook te werken aan het doorbreken van het taboe rond psychiatrie. Als we kijken naar de historie van de centrum gaan we ook terug naar de vroege 19de eeuw: Op 10 augustus 1809 noemt Napoleon in een keizerlijk besluit het kasteel van Reckheim als nieuwe vestigingsplaats voor de bedelaarskolonie van het Departement van de Nedermaas. Zo’n kolonie ving mensen op die op straat leefden, zonder middelen van bestaan. https://www.opzcrekem.be/home/over-opzc-rekem/historiek

Vanaf 1920 sprak men van een rijkskranzinigengesticht. Het gesticht diende voor wat heette minder zware gevallen. Je kon hier als inwoner van Rekem terecht voor goedkope werkkrachten om klussen te doen, en omgekeerd werkten veel inwoners in de instelling.

Enkele jaren geleden is er over deze periode een uitzending geweest “publiek geheim Oud Rekem” https://www.youtube.com/watch?v=JDqqqF4A1ZE

Buiten het verleden van beide zorgcentra zullen we natuurlijk een beeld kunnen vormen over de huidige psychiatrie en de werking van het zorgcentrum.

Tijdens de dag in Rekem combineren we dit ook met een bezoek aan Oud Rekem enkele jaren geleden verkozen tot mooiste dorp van Vlaanderen.

 

Voor verdere informatie over deze 2 activiteiten zouden we willen verwijzen naar de activiteiten pagina's van uw Cultuursmakers afdeling. Beide activiteiten zijn afzonderlijk te boeken, maar aangezien we vanuit Cultuursmakers regio Kempen deze bezoeken als een tweeluik zien zouden we jullie natuurlijk op beide dagen willen ontmoeten.

<
>
x