vtbkultuur Turnhout

Turnhout

Vlaamse meesters in AZ Turnhout campus Sint Jozef

Tien hedendaagse Vlaamse kunstenaars uit verschillende disciplines werden door vtbKultuur uitgenodigd om in dialoog te gaan met de ‘oude’ Vlaamse Meesters. Ze kozen hun favoriete meesterwerk en vertellen waarom precies dit werk hen inspireert, boeit of ontroert.

Datum: 18/05/2019 tot 07/06/2019
Plaats: AZ Turnhout campus Sint Jozef inkomhal
Adres: Steenweg op Merksplas 44, 2300 Turnhout
Prijs leden: gratis
Prijs niet-leden: gratis
Thema: Beeldende kunst
Type: Tentoonstelling

Vlaamse Meesters – vakmanschap inspireert

 

vtbKultuur Turnhout en Vosselaar in samenwerking met AZ Turnhout openen, ter gelegenheid van 10 jaar AZ Turnhout, expo waarin hedendaagse kunstenaars in dialoog gaan met de klassieke Vlaamse Meesters

 

18-05-19 tot 08-06-19

 

Tien hedendaagse Vlaamse kunstenaars uit verschillende disciplines werden door vtbKultuur uitgenodigd om in dialoog te gaan met de ‘oude’ Vlaamse Meesters. Ze kozen hun favoriete meesterwerk en vertellen waarom precies dit werk hen inspireert, boeit of ontroert. Dat alles werd gebundeld in een reizende mini-tentoonstelling ‘Vlaamse Meesters – vakmanschap inspireert’. Van18 mei tot 8 juni komt de expo naar de grote hall van AZ Turnhout campus Sint Jozef.

Waarom de expo een plaats kreeg in het ziekenhuis? “We vieren dit jaar het tienjarig bestaan van AZ Turnhout.”, legt woordvoerder Hetty Voeten uit. “In 2009 besloten de twee Turnhoutse ziekenhuizen Sint-Jozef en Sint-Elisabeth samen te smelten tot één ziekenhuis met twee campussen. We willen ook onze patiënten, bezoekers en inwoners uit de regio betrekken bij ons feestjaar, vandaar dat we het hele jaar door kleine extraatjes voor hen organiseren. Eén ervan is af en toe een streepje cultuur in het ziekenhuis brengen. Een overzicht van onze andere feestelijke activiteiten is te vinden op www.azturnhout.be/10jaarAZT.” 

Waarom Vlaamse Meesters?

Meer dan 250 jaar lang waren de ‘Vlaamse’ kunstenaars toonaangevende meesters in de ‘Schone Kunsten’. Ze werden alom geprezen voor hun vakmanschap, creativiteit en innovatie. De Vlaamse Meesters, met Rubens, Bruegel en Van Eyck op kop, zijn onze culturele vaders en bepalen voor een stuk onze identiteit. Ze waren beroemd om hun vakmanschap, creativiteit en innovatie. Met indrukwekkende prestaties transformeerden ze het rijke en verstedelijkte Vlaanderen in een van de meest verfijnde regio’s ter wereld.

 

De komende jaren zijn de Vlaamse Meesters meer dan ooit tevoren springlevend. Tal van projecten, wandelingen, tentoonstellingen en evenementen over Vlaamse Meesters zijn overal te lande dé blikvangers en publiekslokkers. Niet alleen om buitenlandse toeristen naar Vlaanderen te halen (cfr project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen), maar dus ook bij vtbKultuur, die er zelfs een tentoonstelling voor ontwikkeld heeft.

Niemand minder dan deze hedendaagse ‘grootmeesters’ werkten vol enthousiasme mee:

  • Adil El Arbi, filmregisseur

  • bOb Van Reeth, architect

  • Jan Fabre, beeldend kunstenaar

  • Jeroen Meus, kok

  • Judith Van Istendael, striptekenaar

  • Pascale Platel, theatermaker

  • Piet Goddaer, muzikant

  • Saskia De Coster, auteur

  • Veronique Branquinho, modeontwerper

  • Wim Vandekeybus, choreograaf

Ze hebben elk een ander favoriete meesterwerk en zijn allen om hun eigen redenen weg van de klassieke Vlaamse Meesters, maar over één ding zijn ze het roerend eens: het vakmanschap van Rubens en zijn collega-Vlaamse Meesters is werkelijk ongezien. De erfenis van de klassieke Vlaamse Meesters is vandaag de dag nog steeds springlevend én nog steeds een inspiratiebron voor de huidige generatie kunstenaars. “We hopen met deze tentoonstelling alle … (bv. ‘Antwerpenaren’ maar aan te passen voor jouw gemeente) kennis te laten maken met Vlaamse Meesters en met vtbKultuur, maar bovenal willen we dat ze na het zien van deze tentoonstelling nog meer goesting hebben gekregen om van cultuur te proeven!”, aldus Karl Coopmans

De expo bestaat uit een 10-tal schildersezels waarop een tentoonstellingspaneel bevestigd is. Op elk paneel beschrijft een hedendaagse kunstenaar z’n favoriete meesterwerk. Bij elke schildersezel hoort ook nog een paletje waarop meer achtergrondinformatie te vinden is over enerzijds de hedendaagse kunstenaar en anderzijds de klassieke Vlaamse Meester. Alle informatie wordt ook nog gebundeld aangeboden in een catalogus.

 

<
>
x