Cultuursmakers

Turnhout

Taiwan een reisreportage door JP Demarsin en M Opsommer

In de zestiende eeuw ontdekten Portugese zeevaarders een mooi eiland en noemden het “Ilha Formosa”, het huidige TAIWAN.

Datum: 09/03/2022
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:45
Deuren open: 19:30
Plaats: CC De Reynaert
Adres: Maurits Pottersstraat 1, 2350 Vosselaar
Prijs leden: 5€
Prijs niet-leden: 7€
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Als voorproevertje kan je hier al een trailer starten: https://youtu.be/d9FsC8EOW3g

“Ilha Formosa”, het mooie eiland: die naam kreeg Taiwan van Portugese zeevaarders in de zestiende eeuw.

Dit subtropische eiland is net iets groter dan België, maar het heeft wel meer dan 23 miljoen inwoners. Veruit de meeste Taiwanezen zijn Chinezen, immigranten uit vroegere eeuwen en de getrouwen van Chiang Kaishek die, in 1949, het vasteland China ontvluchtte voor Mao Zedong en de oprukkende communisten.

TAIPEI is de hoofdstad van Taiwan, of van de “Republiek China". Voor de Volksrepubliek van China is Taipei slechts de hoofdplaats van de rebellerende provincie Taiwan.
Tapei: een moderne grootstad, met moderne winkels en shoppingcentra, met hoge torengebouwen, met rechte, brede lanen en zeer druk verkeer en toch met ruime parken en pleinen en met een modern en vlot transportsysteem.   

Maar het is eveneens een Chinese stad, met schitterende gebouwen in de  traditionele stijl van de Chinese paleizen, met kleurrijke tempels vol bedrijvigheid en rook van de vele offerstokjes.

Het eiland TAIWAN is voor de helft bedekt met bos en voor twee derden nagenoeg onbewoonbaar. In het centrum zijn er bergruggen met hoge toppen, tot net geen vierduizend meter. De oostkust is zeer steil. Rivieren hebben er diepe ravijnen uitgeschuurd. Het tropische zuiden heeft koraalrotsen en aantrekkelijke zandstranden. 

We bezoeken drie Nationale Parken. Yangmingshan ligt ten noorden van Taipei in een vulkanisch actieve zone. Er zijn warme bronnen en solfataren.  De Taroko-kloof, nabij de stad Hualien aan de oostkust, is een indrukwekkende nauwe rivierkloof in een prachtig berglandschap. Het Kenting Nationaal Park is gelegen aan de zuidelijke punt van Taiwan. Het is een zeer populair recreatiegebied.

En uiteraard gaan we op zoek naar sporen van de Nederlandse bezetting in de 16de eeuw en naar de cultuur van de aboriginals, de verschillende stammen die het eiland bewoonden voor de komst van de Chinezen.

<
>
x