vtbkultuur Turnhout

Turnhout

Open monumenten weekend Brussel

We bezoeken Brussel ter gelegenheid van hun jaarlijks open monumenten weekend dat dit jaar doorgaat op 15 en 16 september.

Datum: 16/09/2018
Uur: 08:13
Uur van samenkomst: 08:13
Plaats van bijeenkomst: treinstation Turnhout trein van 08:13 u richting Antwerpen
Prijs leden: gratis
Prijs niet-leden: gratis
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement

Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

15 en 16 september 2018

Het erfgoed, dat zijn wij!

 

De eerstvolgende Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen plaatsvinden op 15 en 16 september 2018 met als thema “Het erfgoed, dat zijn wij!”.

 

In het kader van "2018, Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed" ging het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een nieuwe uitdaging aan: de burgers vragen om ons over hun erfgoed te vertellen en het programma van de Open Monumentendagen zelf te bepalen. In september 2017 werd dan ook de projectoproep "Het erfgoed, dat zijn wij!” uitgeschreven. De burgers werden uitgenodigd om projecten in te dienen om het erfgoed waaraan ze gehecht zijn zelf op een eigen originele, ongewone of leuke manier te ontsluiten.

 

Het werd een succes: er werden meer dan honderd projecten bij de Directie Monumenten en Landschappen ingediend! Daarvan werden er 95 door een jury geselecteerd. Vandaag vormen die projecten het programma van de Open Monumentendagen 2018.

 

Zoals elk jaar zullen vele plaatsen waarvan sommige voor de eerste keer, opengesteld worden. Nieuw dit jaar is natuurlijk de inbreng van de burgers die aan het programma heel wat onverwachte en originele activiteiten heeft toegevoegd. Het weerspiegelt de visie die burgers, instellingen, verenigingen en comités hebben op hun erfgoed. Wij nodigen u dus uit voor tal van activiteiten die het vaak buitengewone, soms ook onverwachte, maar altijd aantrekkelijk onroerend, roerend of immaterieel erfgoed in de schijnwerpers zetten. Daarom, waarom niet profiteren van de Open Monumentendagen om de Oleandergaard in Evere te (her)ontdekken door de ogen van zijn bewoners en van een kunstenaar die zes maanden in de wijk verbleven heeft, om alles te vernemen over de Meyboom of de coulissen van de Ommegang, om plaatsen of wijken te bezoeken met muziek of op een ongewone manier, om te tekenen met de Urban Sketchers, … Het is maar een kleine greep uit de vele originele activiteiten die u worden aangeboden.

 

Het volledige programma staat beschreven in een brochure, die zal verschijnen in twee talen en vanaf 16 augustus beschikbaar is in de Sint-Gorikshallen, in het BIP, aan het onthaal van het Communicatiecentrum Noord of op eenvoudige aanvraag (jdp-omd@gob.brussels). Vanaf diezelfde datum zal de brochure ook in drie talen (FR/Nl/EN) geraadpleegd kunnen worden op de website

www.openmonumentendagen.brussels.

 

Mensen die op zoek zijn naar tips bij het plannen van hun bezoeken, kunnen zoals elk jaar ons vanaf midden augustus volgen op Facebook en Twitter. U kan ook het hele weekend terecht in de Sint-Gorikshallen waar de talrijke gewestelijke publicaties staan uitgestald en de Directie Monumenten en Landschappen hen de nodige informatie zal bezorgen. In de Hallen wordt ons erfgoed ook in de kijker geplaatst via, onder anderen, de tentoonstelling ‘Erfgoed? Kinderspel!’ of deze van het Internationaal Fotografisch Experiment met Monumenten 2018.

 

 

<
>
x