vtbkultuur Turnhout

Turnhout

Multimedia reportage De Wierookroute door Jos Odeurs

De wierookroute mirre, koffie en de legendarische koningin van Shaba: Jemen, Oman en de Nabateeërs van Petra - een reisreportage van Jos Odeurs door Jemen, Oman en Jordanië.

Datum: 27/03/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19:45u
Plaats: CC De Reynaert
Adres: Maurits Pottersstraat 1, 2230 Vosselaar
Prijs leden: [€
Prijs niet-leden: 7€
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Op het zuidelijk Arabisch schiereiland liggen Jemen en Oman. Twee buurlanden - die de natuur boetseerde in adembenemende landschappen en wadi’s - waar ook de endemische Boswellia (de wierookboom) groeit. Maar daarmee is dan ook alles gezegd over wat zij nu nog gemeenschappelijk hebben, want tussen beide landen zijn er naast culturele contrasten enorme economische verschillen.

Jemen: is tijdloos gebleven. Hier klopt nog het hart van het authentieke Arabië van weleer. In de Bijbel en de Koran wordt het land vermeld als het rijk van de koningin van Shaba. De Romeinen noemden het groene berggebied ‘Arabia Felix’ (gelukkig Arabië) vanwaar mirre en wierook vandaan kwamen. Jemen ligt ook aan de basis van ons dagelijks kopje koffie. Koffie is endemisch Jemenitisch en werd verscheept vanuit het havenstadje Mokka. Maar Jemen wordt sinds maart 2015 geteisterd door een burgeroorlog tussen verschillende stammen, clans en de eigen versie van de islam. Internationaal zijn er ook Iran (dat de sjiitische Houthi's steunt), de Arabische coalitie en het Westen (die de soennieten en de regering steunen) in het conflict betrokken. In deze complete chaos zijn ook nog eens in het centrum en het zuiden Al Qaeda en IS actief. Bombardementen hebben al vele unieke steden en dorpen in as gelegd.

Deze documentaire brengt u niet alleen door onovertroffen landschappen, hooglanden, canyons en woestijnen, maar ook langs talloze vergeten dorpjes en oude steden met een unieke architectuur. Eén van de hoogtepunten is Shibam met waarachtig wolkenkrabbers in klei, ook wel het Manhattan in de woestijn genoemd.

Oman: het zuidoostelijk gelegen buurland Oman, is onder zijn sultan Qaboos uitgegroeid tot een welvarend modernistisch en aardolie exporterend land met een steeds groeiende economie. Ook de Islam is er minder dogmatisch dan in de omringende landen. Steile bergen worden er afgewisseld door verborgen dorpjes, steden en forten.Witte zandstranden met vissersdorpjes en de groene wadi's staan in schril contrast met het woeste landschap en de uitgestrekte woestijn. De rijke historie van Oman kent legendarische hoofdstukken met wereldberoemde figuren als Job, de koningin van Shaba, Sinbad de Zeeman en Marco Polo. Hun avonturen vonden plaats tegen de achtergrond van rijk beladen karavanen, want Oman is lange tijd het middelpunt geweest van de handel tussen Oost en West.

Jordanië: De wierookroute startte in Salalah (Oman) en liep dwars door het Arabisch schiereiland en het rijk van de Abateeërs van Petra (Jordanië). 

 

De opnames in deze film zijn nog gemaakt vóór de verwoestingen in Jemen en zo zal u als toeschouwer nog kunnen genieten van wellicht voor altijd verdwenen culturele hoogtepunten. Uiteraard komen de mensen, hun leefwereld, hun cultuur, hun verhalen, hun tradities, feesten en markten ook ruim in beeld

<
>
x