Cultuursmakers

Turnhout

Gegidst bezoek Plantentuin Merksplas

Na het zeer interessant bezoek bezoek verleden jaar, hadden we reeds afgesproken om in het voorjaar van 2022 terug te komen om de plantentuin in z'n voorjaarpracht te bewonderen. De voorgesteld datum is nog wel onder voorbehoud

Datum: 16/04/2022
Deuren open: 10:00
Plaats: De Kleine boerderij
Adres: Ossenweg 1, 2330 Merksplas
Plaats van bijeenkomst: inkom
Prijs leden: 5€
Prijs niet-leden: 7€
Thema: Natuur
Type: Groepsbezoek

In het Kempense Merksplas ligt een groene parel verscholen. Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ maakt deel uit van het cultuurhistorisch landschap Rijksweldadigheidskolonie Merksplas, kortweg Merksplas Kolonie. De gebouwen en gronden zijn sinds 1920 in gebruik genomen door de toenmalig opgerichte ‘straftuinbouwschool’ afgestemd op veeteelt, bijen, tuinbouw en boomkwekerij.

In 2007 kreeg de site een nieuwe invulling in lijn met het rijke verleden: een bijzondere collectietuin werd gesticht. Dit is het levenswerk van Jan Oprins, plantenkweker, en het botanisch testament van wijlen Harry van Trier, de gerenommeerde botanist. Ondertussen is het uitgegroeid tot een project waar vele plantenbezielers hun collectie in hebben ondergebracht.

Op het terrein kan je verscheidene uitzonderlijke collecties terugvinden van onder andere hortensia’s, Afrikaanse lelies, magnolia’s, pioenrozen, toverhazelaars, daglelies, bamboes,…

De tuin is in de eerste plaats een demonstratietuin gericht op natuur, educatie en welzijn waar iedereen welkom is om zich te laten inspireren en als ontmoetingsplek.

<
>
x