vtbkultuur Turnhout

Turnhout

De Biesbos, Dordrecht en de Molens van de Kinderdijk

Hoe het water de natuur, het leven, de architectuur en het landschap beïnvloedde. Deze trip staat in het teken van de strijd, maar ook de samenwerking van de Nederlanders met het water. Het vormde vaak een bedreiging, maar bood ook de kansen om steden tot ontwikkeling te laten komen

Datum: 22/06/2019
Uur: 09:00
Uur van samenkomst: 08:00
Plaats: Biesboschcentrum Dordrecht
Adres: Baanhoekweg 53, 3313 Dordrecht Nederland
Plaats van bijeenkomst: opstapplaats autocars wordt nog bepaald
Prijs leden: 80€
Prijs niet-leden: 85€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip
Beschikbare plaatsen: 38
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

We beginnen onze dag met een rondvaart per "fluisterboot" door de smalle kreken en sloten van de Hollandse Biesbos:

Vanaf Biesboschcentrum Dordrecht zijn er verschillende routes mogelijk. Zo is bij hoog water de prachtige Boetesloot, een smalle kronkelige kreek, bevaarbaar, terwijl de Sterling bij laag water onder de brug van de Oudemanskil door kan varen. De schipper kan ook aanleggen bij de Mariapolder voor een bezoek aan de vogelhut. Het is mogelijk om de vaartocht uit te breiden met een wandeling, bijvoorbeeld in de Hel- en Zuilespolder. Dit is een oer-Hollands poldergebied met weilanden, dijkjes, knotwilgen en riet, overgaand in een bosgebied. 

We vervolgen onze reis per bus naar Dordrecht voor een begeleide stadswandeling waarbij de hoogtepunten van de stad allemaal aan de orde komen:

1.000 monumenten telt Dordrecht. In deze stad is zoveel te zien en nog veel meer te ontdekken achter die imposante gevels. Bezoek het Hof en laat u vertellen waarom Dordrecht “de geboortestad van Nederland” wordt genoemd. Zie hoe de rijke wijnhandelaren woonden én werkten in de prachtige panden aan de Wijnhaven. Wandelend onder de Groothoofdspoort dooraakt u betoverd door deze prachtige toegangspoort en het wijde uitzicht dat u heeft op het water.

Na de lunch gaan we per Waterbus naar de Molens van de Kinderdijk, ongeveer een half uur varen:

In de Kinderdijk zie je hoe Nederland al eeuwenlang leeft, vecht en samenwerkt met het water dat ons land in zijn greep houdt. De beroemde polders waren destijds drassige veenmoerassen. Dat worden ze opnieuw als we stoppen met het droogmaken van het land. Om de voeten droog te houden wordt er al eeuwen samengewerkt.

Werelderfgoed sinds 1997: een molencomplex zoals Kinderdijk vind je nergens anders ter wereld. Het ingenieuze systeem van molens en gemalen houdt de grond hier al bijna duizend jaar droog, in een constante strijd tussen menselijke slimheid en de kracht van het water. Vanuit alle windstreken komen bezoekers dit unieke stuk geschiedenis zelf beleven. Omdat Kinderdijk een monument van de menselijke geschiedenis is, staan we sinds 1997 officieel op de UNESCO Werelderfgoedlijst, schouder aan schouder met de beroemdste en meest bijzondere gebouwen en plaatsen op aarde. Zo wordt het verhaal van Kinderdijk opgenomen in de wereldgeschiedenis, veilig bewaard voor de volgende generaties.

Voor het volledige programma verwijzen we u graag naar volgende link:

volledige programma.

 

 

<
>
x