vtbkultuur Turnhout

Turnhout

Dagtrip Klein Brabant

We bezoeken met vtbKultuur regio Kempen het land van Stille Waters.

Datum: 07/06/2020
Uur: 08:00
Uur van samenkomst: 08:00
Plaats: steenbakkerijmuseum ‘’t Geleeg’
Adres: Noeveren 196, 2850 Boom
Plaats van bijeenkomst: opstapplaatsen zullen tijdig bekend gemaakt worden
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Groepsbezoek

9u00: Geleid bezoek (2u) aan steenbakkerij Frateur en steenbakkerijmuseum ‘’t Geleeg’ in Boom (Noeveren). Iedereen kent wel de ‘Boomse pannen’ .

Deze steenbakkerij, ruim 4 ha groot, geeft een zeer volledig beeld van een doorsnee steenbakkerij in al haar aspecten. De gerestaureerde ringoven, klampovens, pannenloods en droogloodsen zijn het resultaat van veel en hard werk. 

Ook de machinehal met mengelaar, kollergang, pers en een wandeling door de droogloodsen maken deel uit van de rondleiding.

Hier en nergens anders krijg je de allerlaatste complete steenbakkerij van de Rupelstreek te zien. De aanwezigheid van zowel een handgeleeg als een industriële fabriek maakt een bezoek aan deze site onvergetelijk. 

11u30 Vertrek naar Weert voor de lunch in ‘t Sas.  Ter plaatse is de gerestaureerde sluis van de Oude Schelde, het op één na oudste (16e eeuw) waterbouwkundig erfgoed van Vlaanderen.

13u45 Na de lunch worden we verwacht voor een geleid bezoek (2u) aan het Kasteel Marnix van Sint-Aldegonde of kortweg Kasteel van Bornem, een Loirekasteel in  Vlaanderen, één van de oudste waterburchten in de regio, het herbergt o.a. 40 oude koetsen, gravures van Pieter Breughel de Oude, kant en Chinees porselein. Het kasteel is reeds 246 jaar in eigendom van het geslacht 'de Marnix' en vandaag de dag wordt het bewoond door de 14e graaf van Bornem, John de Marnix de Sainte Aldegonde. (www.kasteelmarnixdesaintealdegonde.be)

16u00 We sluiten de dag af met een bezoek aan het voormalig jachtpaviljoen de Notelaer. Dit werd tussen 1792 en 1797 gebouwd in opdracht van Wolfgang-Guillaume, derde hertog d’Ursel en hoorde bij het kasteeldomein van de hertog. Sinds 1968 is het paviljoen beschermd als monument. Aan de buitenkant is het versierd met fraaie reliëfs boven de ramen. Binnen waan je je terug in de tijd met het prachtige ronde salon, parketvloer en schilderingen uit de 18de eeuw. Door de hoge ramen heb je vanuit het salon een mooi zicht op de Scheldepolders en omliggende omgeving. Je herkent het misschien beter als ‘Villa Vorlat’ uit de tv-serie Stille Waters.

<
>
x