vtbkultuur Turnhout

Turnhout

Bezoek aan Nederlands militair museum Soesterberg

We gaan naar het Nederlandse Militair Museum te Soesterberg voor een geleid bezoek.

Datum: 18/04/2020
Uur: 08:15
Plaats: Militair museum Soesterberg
Adres: Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest, Nederland 1, 3768 Soest , 3768 Soest
Plaats van bijeenkomst: Bushalte aan oprit E34 Turnhout centrum
Prijs leden: 38€ (busvervoer, inkom en gids) lunch op eigen kost
Prijs niet-leden: 43€ (busvervoer, inkom en gids) lunch op eigen kost
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is een museum waarin aandacht wordt besteed aan de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst met extra aandacht voor de collecties van land- en luchtmacht, afkomstig van het Legermuseum uit Delft en het Militaire Luchtvaartmuseum uit Soesterberg, die in het NMM zijn samengevoegd. Het NMM is ondergebracht in de Koninklijke Stichting Defensiemusea (KSD).

De collectie van het NMM omvat stukken vanaf pijlpunten uit het stenen tijdperk, via zwaarden en harnassen uit de middeleeuwen tot de huidige wapensystemen van de Nederlandse krijgsmacht aan toe. Er zijn vliegtuigen, kanonnen en tanks, waaronder zeven verschillende straaljagers in een 'dogfight', een Leopard 1V- en 2-gevechtstank, en een M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS). Een topstuk in de collectie is de V2, de raket waarmee de Duitsers aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vanuit Noord-Nederland de geallieerden in Zuid-Nederland, België en Engeland bestookten. Dit was de eerste operationele en bestuurbare raket. Nederland was het eerste land ter wereld van waaruit deze werd ingezet.

We vinden hier ook nog een tiental zogenaamde kabinetten waar men nog meer vindt over de rijke collectie van het museum.  En dan is er nog de 30 meter hoge uitkijktoren vanwaar men een uitzicht heeft over de omgeving.

Er is ook nog een tijdelijke tentoonstelling met het verhaal van een Canadees en een Duitser tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook buiten het gebouw valt er nog heel wat te beleven: het Belvedère, het Kennis- en Informatiecentrum, een wandelroute, …

In het museum mag er gefotografeerd worden maar zonder flits en zonder statief.

En voor een natje en een droogje kan men op eigen kosten in de cafetaria terecht.

 

<
>
x