vtbkultuur Turnhout

Turnhout

Bezoek aan het Afrika museum

Na een renovatie van 5 jaar is het Koninklijk museum voor Midden-Africa in Tervuren terug open voor het publiek.

Datum: 13/04/2019
Uur: 10:00
Plaats: Koninklijk museum voor Midden-Afrika
Adres: Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren
Prijs leden: 12
Prijs niet-leden: 14
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 1
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

We starten die ochtend met een inleiding door de directeur Guido Gryseels in het auditorium van het Koninklijk museum voor Midden-Africa, gevolgd door een begeleid bezoek aan het museum. Het einde van het programma is voorzien omstreeks 12.30 u.

Na een lange renovatie opent het Afrikamuseum in Tervuren opnieuw de deuren.

Het museum heeft de faam een van de mooiste en  belangrijkste Africamusea ter wereld te zijn.
Sinds zijn oprichting in 1898  is de opdracht van het museum  de collecties te bewaren en te beheren, wetenschappelijk onderzoek te verrichten  en kennis naar het brede publiek te verspreiden via museale, educatieve en wetenschappelijke activiteiten.
Het gebouw met paleisallures aan de rand van  een prachtig park is een van de indrukwekkendste musea  van ons land en de wereldbefaambe collecties zijn  ronduit uitzonderlijk. 
Je vindt hier 's werelds rijkste verzameling etnografische  voorwerpen uit  Centraal-Afrika, maar ook het archief van Afrika pionier Stanley.
De zoölogische verzameling toont  een groot aantal  wetenschappelijk  zeer belangrijke type-exemplaren van de Afrikaanse fauna.
De  afdeling Entomologie bewaart zo'n zes miljoen insecten en de collectie tropisch hout is de belangrijkste van Europa.
Na de volledige vernieuwing en opstelling  werd het museum volledig  gedekoloniseerd, het betrekt deskundigen uit de  Afrikaanse gemeenschappen en zal met een mondiale blik een dynamisch platform voor onderzoek, ontmoeting en dialoog zijn  met mensen van verschillende generaties en culturen.

 

De regio is nog aan het bekijken om een aanvullend programma in de namiddag.

 

<
>
x