Cultuursmakers

Tielt

Lezing "Onze Poolse bevrijders"

Lezing "Onze Poolse bevrijders" door Dirk Verbeke, in 2019 verkozen tot "Pool van het jaar in België", gevolgd door de voorstelling van zijn boek "Vergeten Helden". Omwille van Covid-19 is op voorhand en online inschrijven verplicht.

Datum: 08/10/2020
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: Huis Tabor
Adres: Patersdreef z/n, 8700 Tielt
Plaats van bijeenkomst: Huis Tabor, Patersdreef, 8700 Tielt
Prijs leden: 4 EUR
Prijs niet-leden: 5 EUR
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing
Beschikbare plaatsen: 9

We kijken, na een spannende zomer, uit naar de lezing “Onze Poolse Bevrijders” en aansluitend de boekvoorstelling van “Vergeten Helden” door Tieltenaar Dirk Verbeke en fotograaf Johannes Van de Voorde in een uitgave van Lannoo Tielt. Deze lezing gaat door op donderdag 8 oktober 2020 om 20 uur in Huis Tabor. 

Aan de hand van foto’s en films wordt de strijd van de Poolse militairen geschetst. In West-Vlaanderen boden de Duitse troepen in 1944 hardnekkig weerstand. Ondanks de magere oorlogsjaren werden de Polen bijzonder enthousiast ontvangen door de West-Vlamingen. Die warme ontvangst komt duidelijk aan bod tijdens deze lezing.

Deze vertelavond wordt aaneen gepraat door de bevlogen auteur Dirk Verbeke met behulp van divers beeldmateriaal en vindt plaats op 8 oktober om 20uur, in de bovenzaal van Huis Tabor. Dirk Verbeke is ere-stadssecretaris van Tielt en curator van de reizende expo ‘Armoured Wings’ en heeft de award ‘Pool van het jaar 2019 in België’ gewonnen. Opmerkelijk, want Verbeke was de enige Vlaming van niet-Poolse afkomst die genomineerd was.  

Tijdens het tweejaarlijks gala ‘Polak Roku’, dat op 12 november in Brussel plaatsvond, kreeg Dirk Verbeke de award Pool van het jaar 2019 in België in de categorie Polonia. Hij won de award als erkenning omdat hij zich al bijna dertig jaar inzet voor de Pools-Belgische vriendschap, maar vooral voor de internationale tentoonstelling Armoured Wings, over de bevrijding van Vlaanderen door generaal Maczek en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie. Dirk Verbeke is ook voorzitter van de vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België.

Nadien is er mogelijkheid tot het aanschaffen van het boek “Vergeten Helden” met signeersessie. Dit boek is te koop aan 34,99 EUR. Het is een indrukwekkend fotoboek over de tocht van de Poolse bevrijders na D-day. 'Die laatste lange uren van de oorlog dacht ik alleen maar: volhouden, nu niet sterven.' (veteraan Pawel Cmok)

Tussen de landing in Normandië in de zomer van 1944 en de Duitse capitulatie in mei 1945 bevrijdde de 1e Poolse Pantserdivisie grote delen van Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Nederland.

Fotograaf Johannes Vande Voorde portretteerde de laatste overlevende oud-strijders, luisterde naar hun aangrijpende verhalen en reisde hen achterna, gewapend met zijn fotocamera, op zoek naar sporen van hun bevrijdingstocht. Dirk Verbeke, die zich al jarenlang interesseert voor de Poolse bevrijders en velen van hen persoonlijk kende, levert historische foto's en duiding.

Een hommage aan vergeten helden en een indrukwekkende route, van de kusten van Arromanches, via onder andere Tielt, Sint-Niklaas, Hulst en Breda, tot de voormalige marinebasis van Wilhelmshaven.

Deze lezing zal volledig coronaproof zijn en er dient op voorhand ingeschreven te worden.

<
>
x