vtbkultuur Theaterclub Pajottenland

Theaterclub Pajottenland

Zomeropera "Madama Butterfly" in Alden Biesen - VERPLAATST NAAR 2021

Voor onze laatste activiteit van het voorjaar, plannen we iets speciaal: de zomeropera in Alden Biesen!

Datum: 17/06/2020
Uur: 20:30
Uur van samenkomst: 20:00
Plaats: Landcommanderij Alden Biesen
Adres: Kasteelstraat 6, 3740 BILZEN
Prijs leden: 55 € (inclusief één drankje naar keuze)
Prijs niet-leden: 55 € (inclusief één drankje naar keuze)
Thema: Podiumactiviteiten
Type: Podiumactiviteit - concert

"Madama Butterfly" is het ontroerend verhaal van de jonge Japanse Cio-Cio-San die jaren wacht op de terugkeer van haar grote liefde, de Amerikaanse luitenant Benjamin Franklin Pinkerton. Tot blijkt dat de onvoorwaardelijke liefde éénzijdig was en haar wereld in elkaar stort.

Synopsis (3 bedrijven):

I Terwijl de Amerikaanse marineofficier Pinkerton het zojuist gearrangeerde huwelijk met de geisha Cio-Cio-San, alias Madame Butterfly, ziet als een exotisch avontuur, neemt Butterfly de verbintenis zo serieus dat ze de godsdienst van haar voorouders afzweert en zich bekeert tot het christendom. De Amerikaanse consul Sharpless waarschuwt Pinkerton dat de gevolgen ernstig kunnen zijn, maar deze lacht alle bezwaren weg. Na de huwelijksplechtigheid blijft Butterfly’s familie lang plakken, tot de komst van haar oom Bonzo, een Japanse priester. Hij vervloekt Butterfly, die prompt door haar hele familie wordt verstoten.


II Drie jaar later. Vlak na het huwelijk was Pinkerton teruggekeerd naar Amerika zonder ooit nog iets te hebben laten horen. Butterfly, die een zoontje van hem heeft, blijft geduldig op hem wachten, ook al proberen haar bediende Suzuki en de koppelaar Goro haar op andere gedachten te brengen. Sharpless leest een brief voor waarin Pinkerton laat weten dat hij op weg is naar Japan, met zijn nieuwe Amerikaanse vrouw. Hij adviseert Butterfly het huwelijksaanzoek van prins Yamadori aan te nemen, wat zij verontwaardigd van de hand wijst. Het schip van Pinkerton komt aan; Butterfly en Suzuki bereiden hem een feestelijke ontvangst voor.


III Als Pinkerton wordt geconfronteerd met zijn kind, voelt hij zich schuldig en ontwijkt hij de confrontatie. Kate Pinkerton, Sharpless en Suzuki overtuigen Butterfly ervan dat het kind beter met zijn vader mee kan gaan naar Amerika. In wanhoop stemt Butterfly toe, op voorwaarde dat Pinkerton zijn zoontje zelf komt halen. Op het moment dat Pinkerton arriveert, pleegt Butterfly zelfmoord.

 

Regisseur Frank Van Laecke werkt voor de negende keer samen met Zomeropera. Voor Studio 100 realiseerde hij de spektakelmusicals 14-18, Daens en 40-45 waardoor zijn bekendheid in Vlaanderen is gegroeid en ondertussen realiseert hij prijswinnende operaregies in het buitenland. De betoverend mooie muziek wordt gedirigeerd door de Italiaan Federico Santi, geen onbekende voor Zomeropera. Hij dirigeerde nl. de opera’s in 2010-11-12 en heeft voor dit seizoen Zomeropera aan zijn internationaal agenda toegevoegd.


Frank Van Laecke vat zijn regieconcept als volgt samen: “Cio-cio-San deelt haar verhaal met velen. In haar naam wachten vrouwen (die als schimmen op het toneel aanwezig zijn) op de terugkeer van hij die nooit zal blijven. In haar totale overgave, in haar onverzettelijke logica is wachten slechts een noodzakelijke fase in haar levensverhaal. Eén dat niet onbekend eindigt. Er zijn immers maar twee uitgangen: hereniging of dood. En in beide gevallen sterven verdriet en pijn.”

De uitgang die Frank Van Laecke in de finale bedacht is verbluffend en laat niemand onberoerd. De ontwikkeling van een naïeve geisha naar een door verdriet verteerde jonge vrouw wordt fantastisch geregisseerd. Het decor van Paul Gallis is een indrukwekkend staaltje van Japanse soberheid en de oogstrelende kostuums van Yan Tax en de belichting zorgen mede voor de juiste atmosfeer in elke scène.


Een niet te missen operabelevenis in het buitengewone kader van de Landcommanderij Alden Biesen.
Madama Butterfly wordt in het Italiaans gezongen met Nederlandstalige boventiteling. 

 

Praktisch

De voorstelling vindt plaats op de overdekte binnenkoer van het waterkasteel. De tribune telt 500 zitplaatsen. Op de tribune verstrekt men dekentjes en er wordt ook aangeraden om gepaste kledij te voorzien naargelang de weersomstandigheden.

Onze plaatsen bevinden zich tussen rijen 5 t.e.m. 11 op de middentribune.

De voorstelling start om 20u30 en eindigt omstreeks 22u30. Er is geen pauze voorzien.

Recht tegenover het kasteel is een gratis parking, de wandeling naar de binnenkoer duurt een kleine 10 minuutjes.

 

Inschrijven kan tot en met 27 maart 2020 (of zolang wij tickets in voorraad hebben) en dit kan je online via de knop rechtsboven op deze pagina.

<
>
x