vtbkultuur Theaterclub Haspengouw

Theaterclub Haspengouw

Theatervoorstelling "Adieu, Mijnheer Haffmann" door Tongers Nieuw Theater - VOLZET

Deze voorstelling is een première voor België! Het stuk won in Frankrijk in 2018 vier Molières.

 

Datum: 07/12/2019
Uur: 20:30
Uur van samenkomst: 20:00
Plaats: Cultuurcentrum De Velinx
Adres: Dijk 111, 3700 TONGEREN
Prijs leden: 12 € (inclusief één drankje naar keuze)
Prijs niet-leden: 12 € (inclusief één drankje naar keuze)
Thema: Podiumactiviteiten
Type: Podiumactiviteit - theater

Verhaal

Parijs 29 mei 1942: de Duitse Nazi-bezetter heeft zonet verordend dat alle Joden voortaan een gele ster moeten dragen. Joseph Haffmann - Joods juwelier - heeft nog maar pas zijn gezin veilig ondergebracht in Zwitserland maar voelt de bui al hangen. Hij vraagt daarom aan zijn Franse bediende Pierre Vigneau om de winkel over te nemen zolang de oorlog aanhoudt. Pierre gaat akkoord op één voorwaarde.......

Het stuk is opgebouwd in korte krachtige scènes in thriller vorm. De historische context is bovendien correct : de Joden werden inderdaad op een bepaald moment samengedreven in le Stade Vélodrome voor deportatie en de figuur van Otto Abetz was effectief de nazi-ambassadeur van Hitler in het bezette Parijs. De auteur, Jean-Philippe Daguerre, grijpt ons dadelijk naar de keel. Vertrekkend van een sterke situatie toont hij ons het dagelijkse leven van de Fransen tijdens de bezetting. Geen helden of collaborateurs maar mensen die in die moeilijke periode proberen te overleven in de “grijze zone”. 

De verhouding tussen de drie hoofdpersonages (Joseph, Pierre & Isabelle) wordt langzaamaan erger. Daarbij komt nog het feit dat Pierre zich ontpopt tot een geniale juwelenontwerper waardoor al snel alle hoge Nazi-functionarissen bij hem klant willen zijn, dit tot grote ergernis van zijn vrouw Isabelle. Dit culmineert in de laatste magistrale tafelscène wanneer Pierre zich verplicht ziet Otto Abetz uit te nodigen voor een etentje. De spanning stijgt ten top in deze laatste scène want ook Joseph heeft zichzelf uitgenodigd op dit etentje “opdat de moed groter zou zijn dan de angst”.

Regie:
Didier Winants

Cast:
Luc Maes, An Darcis, Thibault Winants, Fabienne Timmermans, Tom Moors, Sinne Baeten

 

Inschrijven kan online via de knop rechtsboven op deze pagina.

 

<
>
x