vtbkultuur Theaterclub Brussel

Theaterclub Brussel

When Arabs danced

When Arabs danced geeft een stem aan het verzet tegen een verstikkend regime. Met getuigenissen van actrices en theatermakers die weigeren om zich monddood te laten maken door conservatisme, fundamentalisme of nationalisme.

Nabespreking met theatermaakster Sachli Gholamalizad, visual artist/dramaturge Maryam Kamal Hedayat en de theatermakers van Action Zoo Humain.

Datum: 07/02/2020
Uur: 10:00
Uur van samenkomst: 09:45
Plaats: Cinema Palace
Adres: Anspachlaan 85, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Lobby van Cinema Palace
Prijs leden: €6 (inclusief drankje naar keuze na de voorstelling)
Prijs niet-leden: €6 (inclusief drankje naar keuze na de voorstelling)
Thema: Andere culturen
Type: Podiumactiviteit - theater
Beschikbare plaatsen: 8

Regisseur Jawad Rhalib stuurt ons beeld van de Arabische wereld grondig bij: een rijke geschiedenis vol innovatieve wiskundigen, filosofen en kunstenaars wordt vandaag enkel nog vertaald in beelden van oorlog en geweld.

Moslimfundamentalisme heeft de ooit rijke, diverse Arabische cultuur stevig in zijn grip. De moeder van Jawad Rhalib was buikdanseres. In een niet zo ver verleden stond deze Arabisch dans voor sensualiteit en vrouwelijkheid tot radicalen, in de naam van Allah dansen, muziek en andere artistieke expressie als onrein bestempelden. Rhalib werd geleerd dat hij zich moest schamen voor zijn moeder. Wat zijn de effecten van deze radicale ommekeer voor dansers en kunstenaars in de Arabisch wereld? Blijven ze koppig verder doen en vechten ze voor de vrijheid van meningsuiting of sijpelt er toch een vorm van zelfcensuur in hun werk?

Ga na de film in dialoog met artiesten uit de film die zich verzetten tegen en zoeken naar naar een antwoord op deze aanval op de (artistieke) vrijheid. De Iraans-Belgische theatermaakster Sachli Gholamalizad, visual artist/dramaturge Maryam Kamal Hedayat en de Belgische theatermakers van Action Zoo Humain engageren zich graag.  

Bekijk de trailer hier.

Taaliconen:  Deze activiteit is ook interessant als je soms nog fouten maakt of wat hulp nodig hebt.

<
>
x