Cultuursmakers

Sint-Niklaas

Terugblik op onze daguitstap naar BXL

De uitstap naar Brussel startte met een Folon beeldenwandeling in de voormiddag. Ter gelegenheid van het 90 jarige overlijden van de kunstenaar organiseert de Stad Brussel een beeldenwandeling waarbij een 20-tal sculpturen van Folon opgesteld worden op iconische plekken in de Brusselse binnenstad zoals o.a in de Sint Hubertus galerijen, op de Kunstberg, het Koningsplein en een aantal andere plaatsen. Deze beelden worden gedurende slechts één maand geëxposeerd in de publieke ruimte.
Jean-Michel Folon werd in 1934 in Ukkel geboren. Na zijn studies architectuur trok hij naar Parijs en concentreerde zich volledig op het tekenen. In Frankrijk was er weinig interesse voor zijn kunst. Hij stuurde een aantal tekeningen naar magazines in New York die ze meteen als coverontwerp gebruikten.
Eind de jaren 1960 verzorgde hij een fresco op de Triënnale van Milaan en stelde hij werk tentoon in New York. Toen kwam zijn carrière in een stroomversnelling met tento’s in New York, Parijs, Osaka, Wenen, Milaan en Sao Paulo. En ook zijn beelden kenden een groot succes! Hij stierf in 2005 in Monaco.
In 2000 creëerde Folon de stichting Folon in het Solvay Domein in Terhulpen. Hij schonk een 500-tal werken die hij op één plek wilde tentoonstellen.

In de namiddag bezochten we met een gids het Charliermuseum. Oorspronkelijk was dit de woning van de Brusselse mecenas en kunstliefhebber Henri Van Cutsem. In 1890 laat hij zijn herenhuis verbouwen door de jonge architect Victor Horta om er zijn verzamelingen tentoon te stellen. Bij zijn dood erft zijn vriend, de beeldhouwer Guillaume Charlier, het huis. In 1925 legateert Charlier het herenhuis en zijn verzameling aan de Gemeente Sint Joost ten Node met de opdracht er een openbaar museum van te maken. Het wordt plechtig geopend op 21.10.1928. In de collectie wordt de Belgische schilderkunst in beeld gebracht (Wiertz, Ensor, Verheyden,....) De beeldhouwkunst is er vertegenwoordigd door o.a. Guillaume Charlier en Rik Wouters. De salons zijn rijkelijk uitgerust met meubelen en sierkunstvoorwerpen in Louis XV-, Louis XVI- en Empirestijl, wandtapijten uit Brussel, Oudenaarde en Aubusson, porselein en zilverwerk.
‘s Middags hadden we een 3 gangen maaltijd met koffie/thee inbegrepen.

<
>
x