vtbkultuur Sint-Niklaas

Sint-Niklaas

Zuid-Afrika van Namibië tot Zimbabwe

voordracht door Patrick Dewilde donderdagavond 3 oktober om 20u

Datum: 03/10/2019
Uur: 14:30
Plaats: Stedelijke Bibliotheek
Adres: hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Andere culturen
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Reportage of lezing

Donderdag 3 oktober 2019 van 20u00 tot 22u30.

Stedelijke Openbare Bibliotheek, Heymanplein 3, Sint-Niklaas

We maken een reis van meer dan 5000 kilometer door Zuidelijk Afrika.

In Namibië rijden we door de Kalahari-woestijn en maken we kennis met de levenswijze van de Bosjesmannen en de Himbas. Langs de kusten rond Walvisbaai komen elk jaar duizenden zeeleeuwen broeden. In Zimbabwe schitteren de Victoria-watervallen en de lang onontdekte paleizen van Groot-Zimbabwe. Lesotho bereiken we door de gevaarlijke Sani-pas op te rijden. Op de hoogvlakten leven de beste schaapscheerders ter wereld. In Swaziland logeren we in het safaripark van koning Mswati, die, alhoewel hij al 15 echtgenotes heeft, er elk jaar nog één bijneemt.

De grote wildparken van Zuid-Afrika en Botswana hebben een fascinerende fauna en flora. Maar er is zo veel meer te beleven: de omgeving van Kaapstad met zijn wilde kusten langs Kaap de Goede Hoop, de Tafelberg, de wijngaarden van Stellenbosch en het Robbeneiland waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat. In Kwazulu-Natal zijn er de tropische stranden, de majestueuze Drakensbergen en de erfenis van de grote Zulu-koning Shaka Zulu.

Een reis door Zuidelijk Afrika is ook een reis door de tijd: van de 30.000 jaar oude cultuur van de Bosjesmannen, over de komst van de Bantoe-stammen en de kolonisatie door Portugezen, Hollanders en Engelsen, tot de meer recente tijden met Boeren-oorlogen, Apartheid en Nelson Mandela.

Met foto's, filmpjes en live commentaar schetsen we de geschiedenis, de natuur, de cultuur en de mensen van Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Swaziland en Zimbabwe.        

<
>
x