Cultuursmakers

Sint-Niklaas

Vlaamse Meesters in de Sint-Nicolaaskerk

Maandag 16 september brengen we een bezoek aan de Sint-Nicolaaskerk in het kader van het project   “Vlaamse Meesters in situ” . Willy Toté zorgt voor een boeiende uitleg.

Datum: 16/09/2019
Uur: 14:00
Plaats: Sint Nicolaaskerk
Plaats van bijeenkomst: Sint Nicolaaskerk
Prijs leden: 2
Prijs niet-leden: 3
Type: Evenement

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen lanceerde deze zomer het project “Vlaamse Meesters in situ” waarbij op 45 plaatsen een kunstwerk in de schijnwerpers geplaatst wordt dat specifiek voor die bepaalde site ontworpen is.

 

Sint-Niklaas werd uitgekozen met de “Kruisafneming” van Pieter Thijs in de Sint-Nicolaaskerk. Wanneer in 1217 de parochie van Sint-Nicolaas gesticht wordt, bouwt men op deze plek de eerste kerk. De Sint-Nicolaaskerk kende een turbulente bouwgeschiedenis: van houten kapel over romaanse stenen kerk, met gotische uitbreidingen, vergrotingswerken in de barok tot de laatste bouwfase in 1900. Algemeen wordt ze beschouwd als een voorbeeld van Scheldegotiek. Ze is dan ook de oudste van de stad en bovendien de decanale kerk. Ze werd vernoemd naar Sint-Nicolaas van Myra, de patroonheilige van de handelaars.

 

De “Kruisafneming” boven het hoofdaltaar werd geschilderd in opdracht van de pastoor en in 1672 in de kerk opgehangen boven het originele hoofdaltaar van de Mechelse beeldhouwer Lucas Faydherbe (1617-1697).  De Antwerpse schilder Pieter Thys maakte het met Rubens als voorbeeld.

Pieter Thys, ook: Pieter Thijs (1624 - Antwerpen, tussen 7 en 17 oktober 1677), was een Vlaamskunstschilder. Bakkerszoon Pieter ging in de leer bij Artus Deurweerder en bij Anthony van Dyck en werd in 1644/1645 meester bij het Antwerpse Sint-Lucasgilde. Samen met Teniers lag hij aan de oorsprong van de Antwerpse academie. Als succesvol kunstenaar die ook werkte in Engeland, Nederland en Oostenrijk schilderde hij voornamelijk aristocratische portretten (waaronder groepsportretten), altaarstukken en mythologische scènes en wordt hij gerekend tot de Vlaamse barokschilderkunst. Hij werd in 1647 hofschilder van Leopold Willem van Oostenrijk terwijl hij tegelijkertijd ook voor het Huis van Oranje in Den Haag bleef schilderen.

Zijn religieuze werken werden ook beïnvloed door de stijl van Van Dyck. Zijn schilderijen over het onderwerp van de Kruisafneming volgen de samenstelling en het palet van Rubens, die een aantal invloedrijke schilderijen over dit thema had geproduceerd.

 

De Sint-Nicolaaskerk bevat ook nog een groot aantal andere kunstwerken die zeker de moeite waard zijn. Een kleine greep: de biechtstoelen, de preekstoel (1705), de “ecce homo” van Antoine Faydherbe (1630), de panelen met de zeven smarten en de zeven vreugden van Maria (19e-eeuws)…

Willy Toté is jullie gids.

 

Praktisch:

Samenkomst aan de ingang van de Sint-Nicolaaskerk te Sint-Niklaas om 14 u.

Prijs: € 2 leden, € 3 niet-leden. Te betalen ter plaatse.

Duurtijd: max. 1 uur. Geen inschrijving vooraf vereist.

Daarna voor wie het wenst: ijsje bij François in de Ankerstraat.

In samenwerking met vzw Vrouwencentrum. Iedereen is welkom !

<
>
x