Cultuursmakers

Sint-Niklaas

KRETA EN SANTORINI

Na zes reizen vertelt J.P. Demarsin een zeer kleurrijk verhaal met mooie beelden van deze boeiende eilanden

Datum: 15/03/2018 tot 01/01/1970
Uur: 14:30
Plaats: stadsbibliotheek
Adres: hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas
Prijs leden: 4
Prijs niet-leden: 5
Type: Reportage of lezing

Kreta is lang en smal: de 260 km van oost naar west is zeker geen rit om in één dag te doen!

Slechts een vierde van het land is geschikt voor landbouw. Kreta produceert voornamelijk olijfolie, wijn, citrusvruchten en tomaten. Er wordt ook steeds meer aan serreteelt gedaan. Vroeger was Kreta rijk bebost. Roofbouw werkte erosie in de hand. Grote kudden geiten en schapen zijn een probleem bij projecten van herbeplanting die mede door de EU worden gesteund.

Zandstranden zijn er vooral aan de noordkust. Kreta ontvangt jaarlijks drie maal meer toeristen dan het inwoners telt. Lokale ambachten zijn dan ook op toerisme afgestemd: pottenbakken, weven, haken en borduren lijken bezigheden om de vele souvenirwinkeltjes gevuld te krijgen. Na de Arabische piraten en de Venetiaanse kolonisten zijn het nu de moderne toeristen die het leven op Kreta ingrijpend veranderen.

Het eerste deel van de voorstelling is een verkenning van Kreta met de geschiedenis als rode draad. Grieken, Romeinen, Moren, Byzantijnen, Venetianen, Turken en Duitsers: ze lieten er allemaal hun sporen na. En ook Paulus kwam op Kreta terecht en bracht de kerstening aan de gang.

In het tweede deel gaat onze aandacht naar de natuur, het cultureel erfgoed en de hedendaagse samenleving, en wordt tevens aandacht besteed aan het nabijgelegen eiland Santorini.

 

Na zes reizen van elk veertien dagen kan J.P. Demarsin een zeer kleurrijk beeld geven van deze boeiende eilanden.

<
>
x