vtbkultuur Sint-Niklaas

Sint-Niklaas

KnipoogDag in Ieper

Zoals elk jaar doen wij mee met de vtbKultuur-KnipoogDag. Dit jaar verkennen we Ieper en omgeving.

voormiddag: vertelwandeling De Baron van Bellewaerde

middag: lunch

Namiddag: cultureel stadsfestival Ieper

Datum: 22/03/2020
Plaats: Ieper en omgeving
Plaats van bijeenkomst: PAter Seggersstraat, Sint-Niklaas
Prijs leden: 50
Prijs voorverkoop: 55
Type: Evenement

In de voormiddag nemen we deel aan de vertelwandeling De Baron van Bellewaerde met vertrek ter hoogte van het Hooge Crater Museum. De kersverse vzw Bellewaerts heeft een wandeling ontwikkeld waarin de wederopbouw van de verwoeste streek wordt verteld met een centrale rol voor de terugkeer van de familie de Vinck, met speciale aandacht voor  het pionierswerk van Gaston de Vinck.  Met brieven, getuigenissen en foto’s uit het familiearchief in de hand neemt een vertelgids je mee langs de overgebleven relicten rond Hooge Crater en Bellewaerde. En die zijn niet min: we kunnen nog een stuk van het verwoeste landschap herkennen en het heropgebouwde kasteel van de baron bewonderen. Maar het hoogtepunt van de wandeling is toch de betonnen noodwoning van de baron, de enige van het type Jouret & Speltincx dat in Vlaanderen nog te zien is.

 

's Middags om 12.15 lunchen we samen. 

 

Vanaf 14 uur kan je genieten van straatanimatie en allerlei activiteiten met start op de Grote Markt van Ieper. Om je al te laten likkebaarden hierbij al enkele ingrediënten van het menu dat je zelf kan samenstellen:

- Duik in het rijke verleden van Ieper en Westhoek in het Yper Museum. Het decor van de Lakenhallen krijg je er bovenop cadeau.

- Droom over het leven van de Ieperse adel in het Merghelynck Museum.

- Luid een van de acht Ring Bells in de Saint George Memorial Church.

- Beleef de interactieve verhalen van de kleine man uit de Grote Oorlog in het In Flanders Fields Museum en verneem er meer over de Wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog.

- Kom op adem na de beklimming van de Belforttoren en kijk eindeloos rond naar de stad, het frontlandschap en de heuvels.

- Gooi mee een balletje in het nieuwe buitenspel De Leeuwentoren, een mix tussen Kubb en petanque, aan de gelijknamige 14de-eeuwse toren van de vesting.

- Laat je ogen fonkelen door de 23 prachtige glasramen in de Proosdijzaal van de Sint-Maartenskathedraal.

- Luister naar het verhaal van de ongelukkige Godelieve van Gistel in het Sint-Jansgodshuis en Godelievekapel.

- Verneem meer over het Ieperse vestinglandschap in de Kazematten.

- Geniet van de vele concertjes op de historische locaties.

 Vanaf 14 februari vind je hier het volledige programma. 

De KnipoogDag sluiten we af om 17.15 u. ter hoogte van het evenementenplein Cultuurcentrum Het Perron. Het einde van ons cultureel stadsfestival is voorzien om 18.00 u.

 

Praktisch: Vertrek met de autocar in St-Niklaas aan de Pater Segersstraat 20 nabij de apotheek. Deelnameprijs leden € 50, niet-leden € 55 (inbegrepen: vervoer, bezoeken, maaltijd en animatie, niet inbegrepen: dranken bij het middagmaal). Informatie en inschrijven bij Willy Toté, Colmarstraat 6, Sint-Niklaas, tel. 03/776 87 43, gsm 0476/88 72 62, willy.tote@edpnet.be. Betalen doe je op rekening BE51 4139 2119 0162. Je bent pas ingeschreven wanneer je betaald hebt. Noodnummer: zie gsm Willy. Zorg er zeker voor dat we je e-mailadres en/of telefoonnummer hebben zodat we je kunnen verwittigen over uur van vertrek met autocar.

<
>
x