vtbkultuur Sint-Niklaas

Sint-Niklaas

Jan Van Eyck in Gent

Bezoek grootste Van Eycktentoonstelling

Datum: 18/04/2020
Plaats: Museum voor Schone Kunsten Gent
Prijs leden: 23
Prijs niet-leden: 25
Prijs voorverkoop: 25
Thema: Beeldende kunst
Type: Tentoonstelling

Wat Pablo Picasso betekent voor de moderne schilderkunst, is Jan Van Eyck voor de kunst uit de latere middeleeuwen. Hij veroorzaakte in de 15de eeuw een heuse schokgolf in de kunstgeschiedenis door zijn verbluffend revolutionaire olieverftechniek. Met zijn oog voor de fijnste details en zijn nieuwe gebruik van perspectief maakte hij ongezien realistische meesterwerken die toeschouwers al zes eeuwen lang in de ban houden. Geen wonder dat Van Eyck in zijn eigen tijd de beroemdste schilder van Europa was.

 

De grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit

 

Op 1 februari 2020 opent het Museum voor Schone Kunsten (Gent) de grootste collectie werken van Van Eyck ooit samen getoond! Wereldwijd zijn er van de kunstenaar maar weinig werken bewaard gebleven. Voor de tentoonstelling Van Eyck, Een Optische Revolutie reist een substantieel aantal werken naar Gent, naast werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten. Bovendien hebben ook de gerestaureerde buitenpanelen van het Lam Gods hier tijdelijk onderdak, een unieke kans om een stukje werelderfgoed van dichtbij te zien.

 

De kern van de tentoonstelling bestaat uit de acht panelen van het gesloten Lam Gods, het wereldberoemde retabel van Hubert en Jan van Eyck. Tussen 2012 en 2016 restaureerde het Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium deze panelen in het MSK. Dankzij een hoogst uitzonderlijke bruikleen door de Gentse Sint-Baafskathedraal kunnen de panelen voor het eerst én laatst in de geschiedenis tentoongesteld worden buiten de kathedraal, samen met de nog niet gerestaureerde voorstellingen van Adam en Eva.

 

De buitenluiken van het Lam Gods en de meesterwerken door Van Eyck leiden ons door de tentoonstelling, die opgebouwd wordt aan de hand van verschillende thema’s, zoals ‘Zondeval en Verlossing’ met Adam en Eva, ‘De ruimte’, ‘Moeder en Kind’, ‘Het Woord van God’, ‘De Madonna in de kerk’, ‘Het geschilderde Beeld’, ‘Het individu’ of ‘Het goddelijk portret’.

 

In een thematische wandeling door de wereld van de Vlaamse Meester brengen we zijn werk samen met topstukken uit zijn atelier, eigentijdse kopieën van intussen verdwenen schilderijen, en meer dan 100 kunstwerken door voorname tijdgenoten en volgelingen. Elke kunstvorm komt daarbij aan bod: schilderijen, miniaturen, sculpturen en tekeningen.

Om Van Eycks optische revolutie in een breder perspectief te plaatsen, confronteren we hem bovendien met grote Italiaanse tijdgenoten als Gentile da Fabriano, Fra Angelico, Pisanello, Masaccio en Benozzo Gozzoli.

Praktisch: ons geleid bezoek staat ingepland om 10.50 u. We verzamelen aan het Museum voor Schone Kunsten in het Citadelpark om 10.30 u. Voor wie met de trein komt: hou rekening met een goed kwartiertje stappen vanaf het Sint-Pietersstation.

Deelname: 23 euro (leden) en 25 euro niet-leden (in plaats van 28 euro wanneer je individueel zou gaan!). Informatie en inschrijven bij Willy Toté, Colmarstraat 6, Sint-Niklaas, tel. 03/776 87 43, gsm 0476/88 72 62, willy.tote@edpnet.be. Betalen doe je op rekening BE51 4139 2119 0162 vóór 1 april. Je bent pas ingeschreven wanneer je betaald hebt. Er zijn 15 plaatsen beschikbaar. Noodnummer: zie gsm Willy.

<
>
x