vtbkultuur Sint-Niklaas

Sint-Niklaas

Gegidste stationswandeling "150 jaar Mechelen-Terneuzen"

Ontdek Pietje Waes en de geschiedenis van het Station en de sporen. Wordt georganiseerd naar aanleiding van 150 jaar spoorweg Mechelen-Terneuzen.

Datum: 17/07/2021
Uur: 14:00
Deuren open: 13u55
Plaats: station Sint-Niklaas
Adres: stationstraat , 9100 Sint-Niklaas
Plaats van bijeenkomst: stationshal
Prijs leden: gratis
Prijs niet-leden: 5
Type: Wandeling of fietstocht

Zaterdag 17 juli om 14 uur: Gegidste stationswandeling "150 jaar Mechelen-Terneuzen"

Het station, de poort tot de stad! In Sint-Niklaas is dit al decennia lang een feit. 

De stoomlocomotief Pays de Waes of Pietje Waas zette Sint-Niklaas in 1844 letterlijk op het goede spoor. Een Engelse privémaatschappij legde een smalspoorlijn aan tussen Antwerpen Linkeroever en Gent Zuid. Het bleef tot in de late jaren 1960 een marginale enkelspoorlijn. In het station Sint-Niklaas was tevens de zetel gevestigd van de Maatschappij die de spoorweglijn tussen Mechelen - Sint-Niklaas - Hulst en Terneuzen uitbaatte. De opening van de spoorwegtunnel onder de Schelde en de elektrificatie van de lijn Gent - Antwerpen in 1970 zette Sint-Niklaas op nieuwe sporen. 

Het oorspronkelijke stationsgebouw werd in de 19de eeuw gebouwd, met ervoor het Stationsplein. Het gebouw bevond zich toen aan de westelijke kant van het plein. Door de komst van de spoorlijnen en het station werd een nieuwe wijk gebouwd, de Stationswijk. De Stationsstraat is de belangrijkste straat van die wijk en verbond het stationsgebouw rechtstreeks met de Grote Markt. In 1972 werd het oude station afgebroken en werd een nieuw stationsgebouw opgetrokken naar plannen van architecten Ludwig Van Wilder en Omer De Grootte. Het nieuwe station werd oostelijker geplaatst en de sporen werden verhoogd om de vele spoorwegovergangen op te heffen. Het station werd in 2001 ingrijpend gerenoveerd, met behoud van oudere stijlelementen uit de jaren 70. In het kader van vernieuwingsoperatie "Anno 2012" werden de perrons van het station in 2014 gemoderniseerd. 

En wat zeggen ons de foto’s die we kunnen bewonderen in de stationshal? Op een foto staan de mensen met de voeten in het water aan het oude station. Op een andere foto zien we een stoomlocomotief die langs een overweg voorbij stoomt…..

Dat en nog veel meer kom je te weten op deze wandeling.

  

 

Praktisch: Inschrijven noodzakelijk. 

Leden: gratis deelname. Niet-leden betalen 5 euro.  

Start: 14 uur in de stationshal van Sint-Niklaas

Inlichtingen en inschrijvingen: Guido Deloof, email guido.deloof@gmail.com, GSM 0499/80 32 80

<
>
x