vtbkultuur Sint-Niklaas

Sint-Niklaas

Door Siberië en Mongolië naar het Naadam-festival

Voordracht over het Naadamfestival

Datum: 12/10/2017 tot 01/01/1970
Uur: 20:00
Deuren open: 19U45
Plaats: BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS
Adres: HENDRIK HEYMANPLEIN 3, 9100 SINT - NIKLAAS
Plaats van bijeenkomst: CONFERENTIEZAAL BIBLIOTHEEK
Prijs leden: 4
Prijs niet-leden: 5
Type: Evenement

Elk jaar in juli vieren de Mongolen hun Naadam-festival: een driedaags kleurrijk volksfeest rond de nationale sporten: worstelen, boogschieten en paardrijden. Patrick en Marianne Dewilde reisden er naar toe, via Moskou en Siberië. Ze namen de Trans-Siberische spoorweg, ontdekten de pracht van het Baikal-meer, en bezochten Irkutsk, de hoofdstad van Siberië.

In Mongolië reisden ze, na het indrukwekkende Naadam-festival, verder door naar de uitgestrekte Mongoolse binnenlanden, vijftig keer groter dan België. Hier begon Djengis Khan zijn veroveringen die leidden tot het grootste rijk dat de wereld ooit gekend heeft. We bezoeken zijn oude hoofdstad Karakorum en merken overal hoe fier de huidige Mongolen nog zijn op hun vroegere leider, ook al kenden ze ondertussen meer dan 500 jaar Chinese dominantie en 70 jaar Sovjetcommunisme. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1990 heeft Mongolië een democratisch bestuur, en is het land opnieuw toegankelijker. Hoe is het leven nu voor de Mongoolse nomaden? Hoe overleven miljoenen loslopende paarden, schapen en yaks snikhete zomers en ijskoude winters? Hoe is het om te slapen in een yoert? Waarom stuurde de Zoo van Antwerpen paarden naar de Mongoolse steppe? Hoe verplaats je je in een land zonder wegen? Hoe klinkt een keelzanger? Wat doe je als je minibusje vast staat midden in een brede rivier in het minst bevolkte land ter wereld?

Met foto's, filmpjes en live commentaar geeft Patrick een beeld van Siberië en Mongolië, vroeger en nu.

 

Praktisch: wij keren terug naar onze vertrouwde conferentiezaal in de Stedelijke Openbare Bibliotheek, Hendrik Heymanplein 3 in Sint-Niklaas.

Toegang: 4 euro leden van vtbKultuur en VAB, 5 euro niet-leden.

<
>
x