vtbkultuur Sint-Niklaas

Sint-Niklaas

Bezoek Snijders&Rockoxhuis en Breugheltentoonstelling

We combineren  een geleid bezoek aan het Snijders&Rockoxhuis met een bezoek aan de tentoonstelling over Jan Breughel I.

 

Datum: 26/10/2019
Uur: 13:30
Plaats: Snijders&Rockoxhuis
Prijs leden: 12
Prijs niet-leden: 15
Thema: Architectuur
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Recent werden de schitterende 16e-eeuwse patriciërshuizen van de schilder Frans Snijders en van zijn buur burgemeester Nicolaas Rockox ingericht als een uniek museum in Antwerpen: het Snijders&Rockoxhuis. De leefwereld van deze prominente bewoners wordt er opgeroepen met kunstwerken uit de eigen rijke collectie, aangevuld met langdurige bruiklenen uit de verzamelingen van Belgische en buitenlandse musea en privéverzamelingen. We kijken over de schouders van Nicolaas en Frans mee naar hun leefomgeving, naar kunst maken en kunst bevorderen, naar verzamelen en etaleren, naar spel en ontspanning, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige tijd waarin ze leefden.

Daarnaast is er hier, in het kader van het Bruegheljaar, een tijdelijke tentoonstelling over de tekenkunst van Jan Brueghel I (1568-1625), zoon van Pieter Brueghel de oude en broer van Pieter Brueghel de Jonge. Jan was samen met Peter Paul Rubens een van de meest succesvolle Vlaamse kunstenaars tijdens het eerste kwart van de 17e eeuw. Hij was van alle markten thuis, was een begeesterd schilder van landschappen, zeegezichten, stillevens, historische taferelen, jachtscènes, allegorische en mythologische onderwerpen. Hij geldt als de uitvinder van het bloemstilleven, maar ook de weergave van het landschap heeft onder zijn impuls een belangrijke innovatie ondergaan. Daar zijn de artistieke erfenis van zijn vader en zijn reis naar Italië niet vreemd aan.Nog nooit werd er een tentoonstelling uitsluitend gewijd aan de tekenkunst van Jan Brueghel I. De expositie omvat ongeveer 70 tekeningen en enkele schilderijen. Deze worden in leen gegeven door belangrijke verzamelingen zoals het Louvre, het Rijksmuseum, The British Museum.

 

Praktisch 

Afspraak op zaterdag 26 oktober om 13u30 aan het Snijders&Rockoxhuis, Keizerstraat 10, 2000 Antwerpen.

Deelnameprijs: 12 euro voor leden vtbKultuur, 15 euro voor niet-leden.

Inschrijving vóór 21 oktober door overschrijving van het juiste bedrag op rekening nummer BE51 4139 2119 0162, KREDBEBB, VTB-VAB-afdeling Sint-Niklaas. Betalingsdatum geldt als inschrijvingsdatum.

 

Opmerking: KBC-Bank (eigenaar van het Snijders&Rockoxhuis) geeft haar klanten gratis toegang. Wie zich bijgevolg bij aanvang van ons bezoek op 26 oktober aanbiedt met zijn KBC-bankkaart krijgt 6 euro per persoon terugbetaald, maximum 2 personen per kaart.

 

Voor meer inlichtingen: contacteer Patrick Dewilde, Guido Gezellelaan 12, 9100 Sint-Niklaas, ( 03 777 90 54, GSM 0478/28 14 86 - e-mail pdewilde9@msn.com.

In samenwerking met Forum Vlaamse Vrouwen.

<
>
x