vtbkultuur Sint-Niklaas

Sint-Niklaas

25 tem 31.10.2020 - Reis in het spoor van Van de Velde en het Bauhaus

n het spoor van Henry Van de Velde en het Bauhaus bezoekt Weimar en Dessau. We bezoeken o.a. de nieuwe Bauhaus musea in Weimar en Dessau en enkele verwezenlijkingen van Henry Van de Velde. In het mooie vakwerkhuis stadje bezoeken we het Feininger museum.

Datum: 25/10/2020 tot 31/10/2020
Plaats: Station
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

100 jaar Bauhaus werd in 2019 in Duitsland uitgebreid onder de aandacht gebracht. Maar liefst twee nieuwe Bauhaus musea in Weimar en Dessau zagen het licht!!

 
De Antwerpse Art-Nouveau architect Henry Van de Velde speelde een grote rol in het ontstaan van het Bauhaus. Hij werd door de groothertog van Thüringen in het begin van de 20ste eeuw gevraagd om een kunstschool op te richten in Weimar. En.... hij stelde in 1919 zelf de eerste directeur van het Bauhaus aan: Walter Gropius.
 
Ziehier het (voorlopige en nog niet definitieve) schema van onze Bauhausreis.
 
Reis vanuit Harelbeke en Sint Niklaas naar Weimar.
 
We bezoeken Weimar en de omgeving rondom Weimar met o.a.
- een Bauhaus-wandeling met bezoek aan de Universiteit (Van de Velde), Haus am Horn en ook het "nieuwe bouwen" (das Neues Bauen am Horn), Haus am Pappeln (het woonhuis van de familie Van de Velde), de vroegere Bibliotheks- und Vortragsraum Nietzsche Archiv, ...van Henry Van de Velde)
- Bezoek aan het nieuwe Bauhaus museum (opening voorzien op 6 april 2019).
- Dorpskerk van Mellingen (het schilderij met dit thema hangt in het Lyonel Feininger museum in Quedlinburg) dat we eveneens bezoeken. Lyonel Feininger was een Amerikaanse schilder die ook "Meister" was aan het Bauhaus.
- Feininger Turm in Mellingen
- Gauforum Weimar (met tentoonstelling) = nazi architectuur
 
Bezoek Jena
- Denkmal für Ernst Abbe (monument van Henry Van de Velde versierd met werken van de kunstenaar Constantin Meunier)
- Lichtsaüle Walter Dexel (Rudolstädterstrasse 39) in de kleuren van De Stijl. Theo Van Doesburg wou als leraar (Meister) aan het Bauhaus fungeren maar werd er beschouwd als een ruziemaker en weggestuurd!!)
- Gropius Villa's Auerbach en Zuckerkandl (Klassiches Moderne)
- Kulinarische hommage aan Henry Van de Velde in het Museumcafé Philisterium Jena (we drinken en eten er koffie of thee met een taartje - het servies werd door Henry Van de Velde ontworpen en her uitgebracht...)
- Kunstsammlung Jena (Kirchner, Paul Klee, Schlemmer und Kandisnsky)
 
Bezoek Gera
- Thilo Schoder (vriend Van de Velde) en zijn gebouwen (Industriebau Golde, Schäfersche klinik, Wohnsiedlung Ulmenhof, Wohnhaus Meyer, Haus Sparnberg, Seidenweberei Schulenberg&Bessler met de Thilo Schoder kamer)
- Museum für Angewandte Künst (Ferberschen Haus)
- Otto Dix Museum (entartete Kunst - schildert de gruwel van de oorlog) - Dit staat niet onmiddellijk in verband met het Bauhaus maar zoals bekend heeft Otto Dix vooral de gruwel van de 1ste W.O. weergegeven. Hier in dit museum wordt een breder overzicht van zijn werken weergegeven. Weet ook dat Otto Dix later directeur werd van het Museum voor Schone Kunsten in Dresden en er door de nazi's als één van de eerste museumdirecteurs aan de kant werd gezet.
- Handelshof (Schlossstrasse)
- Haus Schulenberg (Van de Velde) +  Skulpturenpark 
- Museum Lyonel Feininger in Quedlinburg
 
We maken ook een wandeling in Piesteritz (woonerf-tuinwijkidee, voor arbeiders en bedienden en kaderleden die werkten voor de nabijgelegen chemische fabriek) - onder voorbehoud 
 
In Dessau bezoeken we :
- het Bauhaus, het Kornhaus en de Meisterhauser
- Besuch Ministerium für Umwelt (die Schlange architectur) = moderne architectuur
- het Bauhaus museum dat werd ingehuldigd in oktober 2019
 
 
info en inschrijvingen:
guido.deloof@gmail.com
0499803280

<
>
x