vtbkultuur Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver

Zuidoost Afrika

In de voorstelling ‘reizen in Zuidoost Afrika’ reizen we door Zuid Afrika, Mozambique, Swaziland en  Lesotho

Datum: 25/11/2016
Uur: 20:00
Plaats: residentie Offendonk , Den Haes 8A te 2860 Sint-Katelijne-waver
Prijs leden: 4 Euro
Prijs niet-leden: 5 Euro
Type: Reportage of lezing

In de voorstelling ‘reizen in Zuidoost Afrika’ reizen we door Zuid Afrika, Mozambique, Swaziland en  Lesotho . In Zuid  Afrika doorkruisen we Mpumalanga, de op één na kleinste provincie en favoriete reisbestemming van vele bezoekers. Hier vind je enkele van de mooiste landschappen   van Zuid Afrika waarvan de kern wordt gevormd door de spectaculaire Blyde River Canyon. Nadien  verblijven we het Krugerpark, Zuid Afrika’s meest bekendste en drukst bezochte wildpark.

 

Na enkele dagen rijden we via de zuidelijk gelegen Malelene poort , de krokodillenrivier  over en rijden Mozambique binnen. . Mozambique  heeft  een oppervlakte van 784 000  km2 en is 23 keer zo groot als België .

Zuid Mozambique  herbergt een van de mooiste en onaangetaste kustlijnen van oostelijk Afrika. De wateren  voor de kust behoren tot de meest visrijke en herbergen unieke flora en fauna.
In het onbekende Mozambique reizen we door unieke landschappen, bezoeken we grootste natuurgebieden en strijken met een catamaran op de Indische oceaan .

De  lange terugweg naar de grens met Zuid Afrika voert ons door het koninkrijkje van Swaziland dat lijkt te overleven op suiker en hout. Op lagere hoogten zijn de heuvels bedekt met suikerrietplantages. Hoger lijken alle inheemse bossen te zijn vervangen door boomplantages.  We zijn getuige van de voorbereidingen van de jaarlijkse rietfeesten, waarbij duizenden jonge vrouwen zullen dansen voor hun koning. In het dorp Matenga worden we getrakteerd op een zinnenstrelend schouwspel van de Swazi cultuur, vol indringende kleuren, warmte en  wervelende dansen.

Op weg naar onze laatste bestemming Lesotho, volgen we een prachtige route die loopt over de Maloti bergen. In Lesotho buitel je het echte Afrika in. Het land heeft de meest avontuurlijke hikes van het hele continent en is het enige land ter wereld waarvan het laagste punt op meer dan 1000 m boven de zeespiegel ligt.  Het landschap is eindeloos en zacht in het gele ochtendlicht. In dit  gebied wonen de Basotos een volk dat nog leeft volgens de oude tradities alsof de navelstreng van Zuid Afrika daar in Lesotho is losgesneden.

<
>
x