vtbkultuur Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver

The Power of the Avant-Garde, tentoonstelling Bozar

Nocturne bezoek aan deze tentoonstelling

Datum: 09/11/2016
Uur: 19:00
Plaats: Bozar, Brussel
Prijs leden: 8 Euro
Prijs niet-leden: 10 Euro
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Tentoonstelling

Avant-garde is een begrip uit de oorlogvoering én de kunst. Avant-garde floreert in samenlevingen in volle verandering. Kunstenaars voorvoelen maatschappelijke revoluties. In de beeldende kunst situeren
we de hoogdagen van de avant-garde tussen 1895 en 1920, met de Eerste Wereldoorlog als internationale breuklijn. Hoe relevant is die baanbrekende kunst nog? Vijftien toonaangevende hedendaagse kunstenaars gaan de dialoog aan met collega’s uit de historische avant-garde, van Ensor en Munch tot de nieuwe bewegingen net na de oorlog. Kunstenaars van nu voelen vaak een nauwe verwantschap met specifieke avantgardekunstwerken. Hun keuze en de dialoog met eigen werk doen je met andere ogen kijken naar ijkpunten uit de moderne kunst. De kracht van de avant-garde is nog lang niet uitgewerkt.

Wat is vandaag de relevantie van de avant-garde die kort voor de Eerste Wereldoorlog ontstond? The Power of the Avant-Garde. Now and Then geeft een antwoord op die vraag door enerzijds de geschiedenis te schetsen van de grote historische avant-gardistische kunststromingen en anderzijds door een aantal hedendaagse kunstenaars een dialoog te laten aangaan met hun voorgangers. De tentoonstelling vertrekt bij James Ensor en Edvard Munch en overloopt de kunststromingen Die Brücke, Der Blaue Reiter, de Italiaanse futuristen, het Russische kubo-futurisme en het Bauhaus. Een vijftiental hedendaagse kunstenaars - onder wie Luc Tuymans, Marlene Dumas, David Claerbout, Olafur Eliasson, William Forsythe en ook William Kentridge - leveren een bijdrage aan het verhaal en treden in dialoog met een avant- gardistische kunstenaar wiens werk zijn weerklank vindt in hun eigen oeuvre. 

Aan de hand van meer dan 120 emblematische werken van de historische avant-garde en van

15 hedendaagse kunstenaars laat The Power of the Avant-Garde, Now and Then je met andere ogen kijken naar nieuwe ijkpunten van de moderne kunst.

Een rijk geheel met werken van Alexander Archipenko, Robert Delaunay, Marcel Duchamp, Fernand Léger, Kazimir Malevitsj, Natalja Gontsjarova, Emil Nolde, Oskar Kokoschka, Paul Klee, Gino Severini, Pablo Picasso, Marlene Dumas, William Forsythe, Gerhard Richter, Sean Scully, Luc Tuymans, David Claerbout…

curator : UlrichBischoff

practisch:

 

19:00 onthaal en gratis vestaire

19:15 welkomstwoord door Bozar en een woordje uitleg door de curator

van 19:45 tot 20:15 start bezoek aan de tentoonstelling in groepen met gids

ongeveer 21:30 einde van de nocturne

Bozar is gemakkelijk te bereiken met de trein. Vetrek uit Sint-Katelijne-Waver om 17:31 met aankomst om 18:16.

<
>
x