vtbkultuur Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver

Nijvel en Villers-la-Ville

Bezoek aan de romaanse abdijkerk van Nijvel en de unieke ruïne van de Cisterciënzenabdijde

Datum: 04/06/2016
Uur: 8u15
Plaats: Nijvel en Villers- la -Ville
Plaats van bijeenkomst: de opstapplaats van de bus wordt een 10-tal dagen voor het vertrek in functie van de deelnemers
Prijs leden: 65 Euro
Prijs niet-leden: 70 Euro
Thema: Architectuur
Type: Groepsbezoek

De stad Nijvel ontstond rond een adellijke abdij in de tijd dat het christendom vaste voet kreeg in ons land. De abdij herbergde een dubbelorde die bestuurd werd door vrouwen, iets dat vrij uitzonderlijk was in Europa.

In de voormiddag bezoeken we de Collegiale kerk Sainte-Gertrude van Nijvel. Het geheel toont een uitzonderlijke architectuur: de Romaanse abdijkerk uit de XIe eeuw, de ondergrond met de archeologische ontdekkingen, de crypte, de kloostergang, de westbouw, en de schatten uit de periode van de XIIe tot de XIIIe eeuw. Onder de Karolingers werd de instelling een keizerlijke abdij. Later werd ze een halteplaats langs de bedevaartweg naar Compostella.

Na de lunch vertrek naar Villers-la-Ville.

De overlevering wil dat in 1146 dertien monniken en vijf lekenbroeders in Villers neerstreken om er een abdij te stichten. Ze deden dat op uitnodiging van de heer van Marbais en op aanzet van Saint-Bernard. De oude abdijgebouwen werden volledig vernieuwd in de XIIIe eeuw, het tijdperk waarin de spirituele uitstrealing van de abdij een hoogtepunt bereikte. In die tijd telde ze een honderdtal monniken en drie keer zoveel lekenbroeders al bestaat daar geen zekerheid over. Het abdijdomein beslaat bijna 10.000 hectare.

 

Programma:

Aankomst in Nijvel om 9.30 u, koffie.
10.00 u. Bezoek aan de Collegiale
12.00 u. Lunch: aperitief (Kirr royal) met een degustatie van de locale tarte al djote. Tomatensoep, kippenbil met dragonsaus en als dessert crème caramel. Inbegrepen een glas bier of wijn, water en koffie.
14.00 u. Vertrek naar Villers-la-Ville.
14.30 u. Bezoek aan de Cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville.

<
>
x