vtbkultuur Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver

Laos en de Mekong rivier

Fimreportave van Hugo en Patricia van hun bootreis over de Mekong, en verder hun tocht door Laos, een minder gekozen bestemming in Zuidoost-Azië.

Datum: 18/10/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: residentie Offendonk
Adres: Den Haes 8A, 2860 2860 sint-katelijne-waver
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 5
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Laos is een weinig bezochte bestemming in Zuidoost-Azië, en wordt volledig beheerst door de Mekong Rivier, die voor het land de belangrijkste levensader is.
Deze majestueuze wereldstroom voorziet de bevolking van vis, water en vruchtbare gronden, en speelt een cruciale rol als verkeersweg. In het noordelijke en oostelijke bergland wonen nog vele etnische minderheden, die animistisch zijn, maar in het dagelijkse leven van de doorsnee Laotiaan, speelt het Theravada Boeddhisme een grote rol.


Uitgebreide filmbeschrijving :


De eerste film beschrijft een bootreis op de Mekong van Houay Xay, aan de grens met Thailand, tot de beroemde oude koningsstad Luang Prabang. Onderweg leggen we aan bij verschillende oeverdorpen van Hmong, Khamu en Tai Lue minderheden, waar de vrouwen zich hebben toegelegd op de weefkunst, het vlechten van manden en het vervaardigen van papier uit de bast van de moerbeiboom, en de mannen rijstbrandewijn stoken. De Pak Ou grotten hebben al eeuwenlang een religieuze betekenis, en zijn terecht een mystieke plaats. Luang Prabang is de ziel van Laos, en de stad is zo bijzonder, dat ze in 1995 in haar geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO werd geplaatst. Omringd door groene heuvels en bergen, bezit dit idyllische Shangri-La niet minder dan 33 wats in het oude centrum. Met hun prachtige geplooide daken, hun met bladgoud bedekte gevels en deuren, en hun sprookjesinterieurs met schitterende fresco’s, maken ze de stad tot een toppunt van boeddhistische kunst. Een dansvoorstelling in het Koninklijk Theater brengt de oude cultuur van het land terug tot leven.


Tweede film is nog in opmaak.
Aan bod komen : de Kwan Si-watervallen ; de archeologische Vlakte van de Kruiken ; het karstgebergte bij Vang Vieng ; de hoofdstad Vientiane ; Savannakhet en Pakse ; de beroemde Khmer-tempel Wat Phu ; Het Khong Eiland en Don Khon met de indrukwekkende Li Phi watervallen en Khon Phapeng Watervallen op de Mekong, de grootste watervallen van Zuidoost Azië.

<
>
x