vtbkultuur Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver

Laos en de Mekong rivier

Fimreportave van Hugo en Patricia van hun bootreis over de Mekong, en verder hun tocht door Laos, een minder gekozen bestemming in Zuidoost-Azië.

Datum: 18/10/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: residentie Offendonk
Adres: Den Haes 8A, 2860 2860 sint-katelijne-waver
Prijs leden: 6
Prijs niet-leden: 6
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Laos is een weinig bezochte bestemming in Zuidoost-Azië, en wordt volledig beheerst door de Mekong Rivier, die voor het land de belangrijkste levensader is.
Deze majestueuze wereldstroom voorziet de bevolking van vis, water en vruchtbare gronden, en speelt een cruciale rol als verkeersweg. In het noordelijke en oostelijke bergland wonen nog vele etnische minderheden, die animistisch zijn, maar in het dagelijkse leven van de doorsnee Laotiaan, speelt het Theravada Boeddhisme een grote rol.


Uitgebreide filmbeschrijving :

Het eerste deel beschrijft een bootreis op de Mekong van Houay Xay, aan de grens met Thailand, tot de beroemde oude koningsstad Luang Prabang.  Onderweg leggen we aan bij verschillende oeverdorpen van Hmong, Khamu en Tai Lue minderheden, waar de vrouwen zich hebben toegelegd op de weefkunst, het vlechten van manden en het vervaardigen van papier uit de bast van de moerbeiboom, en de mannen rijstbrandewijn stoken.  De Pak Ou grotten hebben al eeuwenlang een religieuze betekenis, en zijn terecht een mystieke plaats.  Luang Prabang is de ziel van Laos, en de stad is zo bijzonder, dat ze in 1995 in haar geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO werd geplaatst.  Omringd door groene heuvels en bergen, bezit dit idyllische Shangri-La niet minder dan 33 wats in het oude centrum.  Met hun prachtige geplooide daken, hun met bladgoud bedekte gevels en deuren, en hun sprookjesinterieurs met schitterende fresco’s, maken ze de stad tot een toppunt van boeddhistische kunst. Een dansvoorstelling in het Koninklijk Theater brengt de oude cultuur van het land terug tot leven. 

Na de pauze reizen we van Luang Prabang naar het ultieme zuiden tot de grens met Cambodja.  Aan de voet van de Kuang Si-watervallen liggen turkooizen poelen als een feeëriek sprookjesdecors.  Somboun is een dorp van de Hmong, en in Namchat wonen de Khamu.  Bij Phonsavan ligt de Vlakte van de Kruiken, een archeologisch raadsel : honderden zandstenen kruiken van meer dan 2000 jaar oud, liggen verspreid in het landschap. Vang Vieng is beroemd voor zijn pittoreske karstbergen, waarin talrijke grotten voorkomen.  In de hoofdstad Vientiane is de Franse koloniale sfeer nog steeds voelbaar.  De Khmer tempelruïnes van Wat Phu in de provincie Champassak gaan terug tot de 10e eeuw n.Chr. en zijn dus nog 200 jaar ouder dan Angkor Vat in Cambodja.  De Khon Phapheng Watervallen op de Mekong zijn de grootste watervallen van Zuidoost Azië.  Met een houten longtail boot varen we tussen de meer dan 4000 eilanden van Si Phan Don, op zoek naar de zeldzame Irawaddy dolfijnen.

<
>
x