vtbkultuur Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver

Knipoogdag verkent Brussel en Elsene

Knipoogdag verkent de nu hippe havenwijk met als uitschieter de gerenoveerde site van Tour & Taxis. Het namiddagprogramma is een verkenning van Elsene to het Flageyplein

Datum: 20/03/2016
Plaats: 2860 Sint-Katelijne-Waver
Plaats van bijeenkomst: Opstapplaat op de Markt, bij Joppe, te Sint-Katelijne-waver
Prijs leden: 21(lunch +12,5 euro optioneel)
Prijs niet-leden: 29 Euro (lunch +12,5 euro optioneel)
Thema: Architectuur
Type: Evenement

Voormiddag: Hippe havenwijk met Tour&Taxis

In deze buurt kan je kennismaken met de rijke havengeschiedenis van Brussel en ontdekken hoe de omliggende wijken verbonden zijn met de vroegere industrie. Nu de haven zich buiten de stad bevindt, blijft er van de vroegere functies van de pakhuizen niet veel meer over. De wijk wordt geleidelijk aan opgewaardeerd met Tour&Taxis als voorbeeld. Het Koninklijk Pakhuis, de ‘Sheds’ en ‘l hotel de la Poste zijn prachtig gerestaureerd en fungeren momenteel als hippe plek voor dynamische bedrijven en culturele topevenementen.

We verplaatsen ons voor het optioneel middagmaal naar het VUB zelfbedieningsrestaurant, Pleinlaan 2 in Elsene. Op het menu staat: soep, salad bar en hoofdschotel, dessert en drankje. Optioneel € 12,5 vooraf te boeken.

Namiddag: Ga op ontdekking in Elsene

Je zal versteld staan van wat Elsene te bieden heef. Grote blikvanger is het Flageyplein, met het voormalig radiogebouw waar heel wat culturele evenementen worden georganiseerd. Deze art deco geluidsfabriek huisvest sinds enkele jaren de Nederlandstalige media in Brussel.

De vijvers van Elsene bieden dan weer het prachtige decor voor een wandeling langs magnifieke huizen in diverse bouwstijlen gaande van belle époque tot modernisme. Halverwege je route is het zalig vertoeven in de tuinen van de Abdij Ter Kameren.

In de hoger gelegen duurdere wijken vind je sublieme werken van de art-nouveaugrootmeesters Paul Hankar en Victor Horta. Meer bouwkunde vind je in het CIVA, het internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap ..

Het museum van Elsene bezit een aantrekkelijke collectie kunst, met werken van onder meer  Pablo Picasso, Paul Delvaux, René Magritte  en Henri de Toulouse-Lautrec. Hedendaagse kunst vind je dan weer in de talrijke kunstgaleries en private kunstverzamelingen.

Elsene ademt net alleen kunst en cultuur, maar het is ook een plek waar mensen wonen. Je vindt er een grote sociale en culturele mix die de buurt een bijzondere charme geeft. Als je er over straat loopt, hoor je allerlei talen, je kunt er Afrikaans of Aziatisch eten, de kleding is er kleurrijk, het ritme is er net dat tikkeltje anders,… Dat laatste kan je ervaren op een tocht door de matongé-wijk.

We sluiten onze zenneprikkelende Knipoogdag af ter hoogte van het Flageyplein met een drankje en een sfeervol concertje.

Er is een autobus voorzien naar Brussel en voor de verplaatsingen binnen Brussel.

 

<
>
x