vtbkultuur Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver

Iran een gefilmde reisreportage

Op zoek naar de verfijnde Perzische traditie. Toen ex-president Obama de boycot deel ophief, konden wij een reis doen door het nauwelijks bekende Iran. Een reisreportage door Edgard Jespers

Datum: 23/02/2018 tot 01/01/1970
Uur: 20:00
Plaats: residentie Offendonk
Adres: Den Haes 8A, 2860 Sint-Katelijne-Waver
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Iran, het oude Perzië is een land in west-Azië. Het heef een bijzonder lange geschiedenis en kan met recht een van de bakermatten van de beschaving worden genoemd. De hoofdstad is Teheran. In totaal owonen er 82 miljoen mensen in Ian. Het Perzisch is de officiële taal.

Sinds 1989 is Ali Khamenei de religieuze leider. Hassan Rohani is de huidige president. Na vele jaen van zelfgekozen isolement zette de president de deur van zijn land terug open voor weetgieringe reizigers. De beslissing van ex-president Obama om de boycot van Iran deels op te hebben deed de Edgard Jespers besluiten om het land te bezoeken. Een reis waarbij meer dan één tip van de sluier  wordt opgelicht.

We starten ons bezoek in het wervelende TEHERAN, met het Golestanpaleis en archeologische museum. We kunnen een repetitie bijwonen van een religieus spektakel. Ver naar het zuiden ligt op de hoogvlakte het karakteristiek stadje KASHAN. Verder via een bergweg bereiken we het werelderfgoedstadje Abyneh.

Door de woestijn naar ISFAHAN, stad van poëzie en rozen en ooit glorieuze hoofdstad van het Safavidenrijk.We bewonderen de Allahverdi Khan brug uit 1602 met 33 bogen over de rivier en verblijven in een hotel / karavanserai. We bezoeken daar ook het kerkhof voor de slachtoffers van de Irak/Iranoorlog en de Armeense wijk Djolfa.

In de woestijn onderweg naar de woestijnstad KERMAN bezoeken we de karavanserai van Zein od-Din. In het aangename Keman verkennen we het Alali Khan-complex en bezoeken de hamam en bazaar. We sluiten af met "Het huis van de kracht", dit is een klassieke vorm van Iraanse gymnastiek.

Verder gaan we naar Rayen met een oude woestijncitadel. In Mahan is de prinsentuin met waterpartijen. Langs Sirjan bereiken we de zoutmeren van Shiraz. Deze stad was een voornaam cultureel en artistiek centrum met nog over vele resten van de gouden 16e eeuw.

De film besluit met een bezoek aan de indrukwekkende ruïnes van Persepolis. De bouw van deze ceremoniële stad startte in 518 v. Ch. De verfijnde reliëfkunst laten een onvergetelijke indruk na.

 

<
>
x